Maslačak je dosadan mali korov koji samo želi biti voljen poput cvijeća

Written by on 17. kolovoza 2021.

Smatra se da su maslačci nastali prije oko 30 milijuna godina u Euroaziji. Fosilno sjeme Taraxacum tanaiticum zabilježeno je iz pliocena na jugu Rusije. Maslačak je čovjek koristio za hranu i kao bilje za mnogo zabilježenih povijesti. Maslačci su bili dobro poznati starim Egipćanima, Grcima i Rimljanima, a koristili su se u kineskoj tradicionalnoj medicini više od tisuću godina. Indijanci su biljku koristili kao hranu i lijek.
Latinsko ime Taraxacum potječe iz srednjovjekovnih perzijskih spisa o farmaciji. Perzijski znanstvenik Al-Razi oko 900. godine CE napisao je “tarashaquq je poput cikorija”.

Maslačak sadrži velike količine vitamina A , C i K , a također i umjerene izvore kalcija, kalija, željeza i mangana. Maslačak se sastoji od 86% vode, 9% ugljikohidrata, 3% proteina i 1% masti. Referentna količina od 100 grama osigurava 45 kalorija.

Cjelokupna biljka, uključujući lišće, stabljike, cvjetove i korijenje, jestiva je i hranjiva. Maslačak se skuplja za hranu od prapovijesti na šest kontinenata Zemlje, a sorte koje se komercijalno uzgajaju radi konzumacije uglavnom su porijeklom iz Euroazije i Sjeverne Amerike. Maslačak je višegodišnja biljka, lišće joj raste unatrag ako je koromač ostavljen netaknut. Da bi lišće bilo ljepše, često se blanšira kako bi se uklonila gorčina ili se priprema na isti način kao i špinat.
maslačak

Maslačak i pupoljci maslačka bili su dio tradicionalne kašmirske kuhinje, albanske kuhinje, slovenske, židovske, kineske, grčke i korejske kuhinje.

Na Kreti listove sorte zvane „Mari“ (Μαρί), „Mariaki“ (Μαριάκι) ili „Koproradiko“ (Κοπροράδικο) domaći ljudi jedu u sirovim ili kuhanim u salatama. T. megalorhizon , vrsta endemska na Kreti, jede se na isti način, a nalazi se samo na velikim nadmorskim visinama (1000 do 1600 m) i na padinama.

Sjeme taraksakuma važan je izvor hrane za određene ptice. Maslačak je također važna biljka za pčele sjeverne hemisfere, te predstavlja važan izvor nektara i polena početkom sezone. Maslačak je ujedno prehrambena biljka leptira u rano proljeće.

Cvjetne latice, zajedno s drugim sastojcima, obično s citrusima, koriste se za izradu vina od maslačaka . Njegovi mljeveni, pečeni korijeni mogu se koristiti kao alternativa kavi bez kofeina. Maslačak se također tradicionalno koristio za izradu tradicionalnog britanskog bezalkoholnog pića. Maslačak je nekad viktorijanska gospoda smatrala delicijom, koju su konzumirali uglavnom u salatama i sendvičima.

Pet cvjetova maslačka je amblem White Sulphur Springsa u West Virginiji i njihovi građani svako proljeće obilježavaju Festivalom maslačka.

“Žuti maslačak” je službeni cvijet Sveučilišta u Rochesteru i službena pjesma Sveučilišta u Rochesteru.

Maslačak luči lateks kad su tkiva izrezana ili slomljena, ali u divljini je sadržaj lateksa nizak i jako varira. Koristeći moderne metode kultivacije i tehnike optimizacije, znanstvenici iz Fraunhofer instituta za molekularnu biologiju i primijenjenu ekologiju (IME), u Njemačkoj razvili su sortu pogodnu za komercijalnu proizvodnju prirodne gume. Proizvedeni lateks pokazuje istu kvalitetu kao i prirodna guma od gumenih stabala. U suradnji s Continental AG , IME gradi pilot projekt. Od svibnja 2014. , prve prototipske testne gume napravljene mješavinama maslačka i gume predviđene su za testiranje na javnim cestama u sljedećih nekoliko godina. U prosincu 2017.godine, kineska tvrtka Linglong Group Co. Ltd., uložila je 450 milijuna dolara u izradu komercijalno održive gume od maslačaka.
maslačak

U zapadnjačkoj kulturi tradicija je pomisliti na želju i otpuhnuti sjeme maslačka kako bi se želja ostvarila, a ujedno se tako sjeme maslačka proširi i stvori nove izdanke. Zato dragi ljudi, kada uberete maslačak, puhnite u njega i pomognite kako bi ga bilo još više…


Current track

Title

Artist

Background