Istarska županija i Istarski vodovod potpisali Ugovor za Upravljanje i održavanje SJN Červar Porat-Bašarinka

Written by on 5. rujna 2023.

Istarska županija i Istarski vodovod potpisali su Ugovor za Upravljanje i održavanje Sustava javnog navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka. Priopćenje za medije prenosimo u cijelosti:

Istarska županija ostvarila je značajan korak prema unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje na svom području potpisivanjem Ugovora o upravljanju i održavanju Sustava javnog navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka, u vrijednosti od 24.000 eura, a kojeg su potpisali župan Boris Miletić i direktor Istarskog vodovoda d.o.o. Mladen Nežić, uz prisustvo pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo i vodno gospodarstvo Ezia Pinzana.

U svojoj izjavi, župan Miletić istaknuo je važnost ulaganja u istarsku vodoprivredu, a samo potpisivanje ugovora ocijenio je važnim za daljnji razvoj naše regije.

„Voda je temelj života i ekonomskog rasta, a naša predanost ulaganju u vodoprivredu, kao što je to slučaj s projektom SJN Červar Porat-Bašarinka, predstavlja temelj istarskog gospodarstva i naše budućnosti. Ovaj sustav navodnjavanja doprinijet će povećanju poljoprivredne proizvodnje i osigurati stabilnost opskrbe hranom, te će potaknuti gospodarski rast Istre. S obzirom na izazove klimatskih promjena koji se sve više osjećaju, sustavi navodnjavanja postaju ključni za stabilnu poljoprivrednu proizvodnju i budućnost održive poljoprivrede“, naglasio je župan, dodajući da ovaj projekt predstavlja i konkretan primjer spoja poljoprivrede i turizma, budući da poljoprivrednici s Poreštine imaju mogućnost svoje proizvode prodati našim gostima.

Direktor Nežić istakao je, pak, da je ovo nova djelatnost za njihovu organizaciju te predstavlja izazov za Istarski vodovod, budući do sada nisu upravljali sustavima za navodnjavanje, ali su za tu djelatnost opremljeni i registrirani.

„S obzirom na naše bogato iskustvo, stručni kadar i tehničku opremljenost, vjerujem da ćemo uspješno upravljati i modernim sustavom Červar Porat-Bašarinka, pružajući kvalitetnu podršku poljoprivrednicima, koji će ga i koristiti. Ova inicijativa će ubrzati razvoj poljoprivrede na Poreštini i olakšati rad lokalnim poljoprivrednicima”, smatra Nežić.

“Ovaj ugovor predstavlja značajan korak prema unaprjeđenju poljoprivredne prakse na našem području. Nakon sustava za navodnjavanje u Valturi, a koji je u funkciji već niz godina, ovo je drugi sustav za naše poljoprivrednike“, naglasio je pročelnik Pinzan te je pozvao poljoprivrednike s područja Poreštine, koji imaju mogućnost priključenja na sustav da iskoriste ovu priliku i obrate se Upravnom odjelu kako bi to pravo ostvarili.

Sustav javnog navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka predstavlja ključnu infrastrukturnu investiciju koja će donijeti brojne koristi za poljoprivredu na tom području. Riječ je o linijskoj infrastrukturnoj građevini od javnog interesa koja se koristi za navodnjavanje poljoprivrednih površina na području grada Poreča i općine Tar-Vabriga, u bruto obuhvatu od 555 hektara te se, u bitnome, sastoji od male akumulacije Mateši zapremnine 865.000 m3, crpne stanice s crpkama ukupnog kapaciteta 150 l/s, dovodnog, usisnog, opskrbnog i razvodnog cjevovoda (s hidrantima) ukupne duljine cca 22 km, zahvata vode za punjenje akumulacije (spoj na magistralni cjevovod Mukle-Gabrijeli Istarskog vodovoda d.o.o. Buzet), te nadzorno upravljačkog sustava.

Podsjetimo, ukupna vrijednost projekta izgradnje SJN Červar Porat-Bašarinka iznosila je 16.246.386,83 EUR, od čega je 13.500.000,00 EUR financirano sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (85 %) i RH (15 %), dok su ostali troškovi podmireni od strane Hrvatskih voda i Istarske županije.


Current track

Title

Artist

Background