Priopćenje za medije gradskih vlasti Pule

Written by on 21. kolovoza 2021.

IDS-ova beskrupulozna zloupotreba vlasti na svim razinama jedan je od glavnih razloga što su u Puli izgubili vlast. Pa je zaista neobično da nas upravo IDS-ov g. Drandić proziva za korektnost. I to za situaciju na Kaštijunu!

Kritična situacija na Kaštijunu i nesposobnost uprave, koja je do tih problema i dovela, da ih riješi zahtijeva hitnu i odlučnu reakciju – smjenu uprave i imenovanje privremene nove uprave koja će se istog časa prihvatiti rješavanja problema. Zakon gradonačelniku Pule, kao većinskom članu Skupštine Kaštijuna, daje mogućnost takve smjene, a za taj postupak ima podršku koalicijskih partnera, Možemo! i SDP-a.Nova “krizna” uprava djelovat će do raspisivanja javnog natječaja za upravu Kaštijuna.

IDS-ova je županijska i gradska vlast kriva za pogrešnu lokaciju postrojenja, a dosadašnja uprava, koju je imenovao IDS, za nesposobnost u organizaciji prihvata otpada u skladu s kapacitetima postrojenja, štetne emisije u okoliš i nesnosne smradove, rasipništvo i poslovanje opterećeno velikim dugovima. Dodatni krimen je prikrivanje požara u svibnju i velike štete koju je izazvao u postrojenju. Netransparentnost poslovanja kulminirala je odbijanjem prethodno javno prihvaćenog formiranja civilnog nadzora nad Kaštijunom. Tu će grešku nova Skupština uskoro ispraviti. Drandić, kao IDS-ov predsjednik Nadzornog odbora Kaštijuna, nije nikada na sve to reagirao niti jednom riječju. Uobičajena je to praksa članova nadzornih odbora koje je imenovao IDS , drugim imenom “ruka ruku mije”. Korumpirani obrasci ponašanja tako su duboko usađeni u njihove umove da je, tako, Drandiću čudno da se članovi i članice nadzornih odbora biraju na natječaju i da se za taj odgovoran posao želi osigurati primjerena neovisnost i odgovarajuće stručne kvalifikacije. Neobično mu je da želimo članove i članice koji će nadzirati vođenje poslova Kaštijuna i ostalih trgovačkih društava ne samo u interesu stranke na vlasti, već i zaposlenika, korisnika i lokalne zajednice.

IDS, koji je na najodgovornije pozicije birao isključivo po stranačkoj pripadnosti i lojalnosti, ne može zamisliti da na ključne pozicije dolaze najsposobniji nestranački ljudi.

Zaboravio je g. Drandić, nižući neutemeljene optužbe, da je i bivši većinski član Skupštine Kaštijuna, Boris Miletić,mogao promijeniti društveni ugovor i prenijeti vlasništvo na sve gradove i općine, ali to nije učinio. Odgodu promjene društvenog ugovora obrazložio je potrebom da Kaštijun najprije postane funkcionalan jer bi teško bilo postići dogovor tako velikog broja vlasnika. Jedino što uprava koju je imenovao nije znala kako Kaštijun učiniti funkcionalnim.

Odgovornost za funkcioniranje Kaštijuna također vidimo u cijeloj Istri, prije svega na način da se počne provoditi zakon u dijelu gospodarenja otpadom i to recikliranjem i odvajanjem onog najproblematičnijeg dijela, a to je biorazgradivi otpad. Već sada JLS u Istri plaćaju velike kazne radi neodvajanja. Promjenom uprave krećemo u odgovorno gospodarenje otpadom, a nadzorni odbor biran po sistemu najstručnijih ljudi će tome dodatno doprinijeti. Odluke ćemo donositi po prioritetima,pri tome uvijek vodeći računa o zdravom okolišu i zadovoljnim građanima.

 

Filip Zoričić, NLFZ, gradonačelnik

Dušica Radojčić, koordinatorica pulskog Možemo!, predsjednica Gradskog vijeća

Sanja Radolović, predsjednica gradskog odbora SDP-a


Current track

Title

Artist

Background