Limski zaljev

Written by on 11. lipnja 2021.

Limski zaljev potopljeno je riječno ušće duboko usječeno u istarsko kopno. Nekada se ovdje ulijevala rijeka Pazinčica koja danas ponire u Pazinskoj jami, a njeno staro korito ispunilo se morskom vodom uslijed podizanja razine mora. Dužina samog zaljeva iznosi gotovo 13 kilometara dok se cijela Limska draga sa suhim dijelom uvukla u kopno ukupnom dužinom oko 35 kilometara.

Limski zaljev je od davnina popularno uzgajalište školjaka i turističko odredište s primamljivom gastronomskom ponudom, te prirodno atraktivnim stijenama za ljubitelje slobodnog penjanja. Na vertikalama sjeverne obale nalazi se nekoliko pećina i polupećina, a na samom cestovnom odvojku u Limski zaljev uređena je staza koja strmo vodi do Romualdove špilje.

Romualdova špilja smjestila se na 128 metara nadmorske visine. Voda u dnu zaljeva je bočata zbog podzemnih slatkovodnih izvora, vrulja. Visoka koncentracija kisika i smanjeni salinitet tvore jedinstveni ekosustav pogodan za planktone, dagnje i kamenice.

Kloštar je polazište za ugodnu šetnju kroz šumu Kontija, poseban rezervat šumske vegetacije bijeloga graba (Carpinetum orientalis croaticum), hrasta medunca, crnog jasena, maklena, cera, smrike i borovice. Njenim puteljcima stići ćete do atraktivnog Pirate bara koji se smjestio na ulazu u pećinu, na strmim obroncima sjeverne obale Limskog zaljeva. Osim ovih tajnovitih putića do Pirate bara može se pristati brodom.


Continue reading

Current track

Title

Artist

Background