Poskok – zmija s lažnim imenom

Written by on 11. lipnja 2021.

Došlo je vrijeme kada je poskok veoma prisutan u prirodi i potreban je veliki oprez u slučaju susreta s njim, da, poskok je strah i trepet kamenjara, šuma i livada, poskok – zmija s imenom koje ga lažno opisuje je naša najotrovnija zmija ljutica, s karakterističnom izlomljenom tamnom prugom na leđima i varijantama boje leđa, od sive, žute i smeđe, trbušna strana tijela mu je bjelkaste boje s malim crnim točkama.

Dio tijela koji ga vjerno opisuje kao najotrovniju zmiju Europe je roščić na nosu i trokutasta plosnata glava.

Poskok u ustima ima dva duga šuplja zuba koji su povezani sa žlijezdom u kojoj se stvara otrov, nakon ugriza poskoka potrebna je hitna intervencija i primanje protuotrova.

Iako se ugrizi prema čovjeku događaju rijetko, treba znati da je poskokova prva reakcija kada mu prijeti opasnost, bijeg, situacije kada ipak dođe do napada poskoka su kada ga se slučajno strese s kakvog grma, drveta ili stjera u kut iz kojeg po njegovoj procijeni nema mjesta za bijeg, e tada poskok postaje najozbiljnija prijetnja.

Ime poskok je vjerojatno nastalo u davnim vremenima kada su ugrizene osobe smatrale da je poskok skočio na njih, a ustvari se radilo o njegovom padu s grmlja ili drveća, a i njegovo naginjanje na tvrdoj podlozi prema predmetu napada asocira na početak skoka.

Bitna stavka za napomenuti je kako odrasli poskok rijetko kada prilikom ugriza ispušta cijeli otrov, a ponekada uopće ne pusti otrov prilikom ugriza, već je to čisto obrambeno upozorenje, dok naprotiv mladi poskok srčano prilikom ugriza pusti sav otrov i to do zadnje kapi, njegovo neiskustvo zna biti veoma opasno za ugrizenu osobu!

Kada se nađete u prirodi, poštujte istu i posebice u proljetnim, ljetnim i ranim jesenjim danima budite oprezni prilikom kretanja kroz prirodu, jer poskok može biti baš svugdje

Tagged as

Current track

Title

Artist

Background