Dupini u luci Pula

Written by on 10. lipnja 2021.

Jučer u popodnevnim satima, mala skupina od 5 do 6 dobrih dupina posjetila je luku Pula u potrazi za hranom. Jedna od bitnih stavki koje treba znati je kako se dupini na ovaj korak odlučuju ne samo radi hrane, već i kako bi se odmakli od zvuka brzih jurilica na moru koje svojim propelerima stvaraju visoke frekvencije koje su dupinima užasno iritantne, a jako ih puno plovi u akvatoriju NP Brijuni koji je dupinima inače jedno od glavnih hranilišta u vodama oko Južne Istre.
dobri dupini pula

U nastavku više o dupinima koji žive u Jadranskom moru:

Dobri dupin latinskog naziva Tursiops truncatus je zasigurno uz čovjeka jedna od najinteligentnijih vrsta na Zemlji, neki čak kažu kako su dupini bili dovoljno inteligentni da ne zavladaju Zemljom, pretpostavljajući kako ne žele biti krivi za njeno uništenje kojemu na žalost čovjek nemilice teži u svojoj želji za gomilanjem bogatstva.

Dobri dupin stanovnik našeg Jadrana ima izduženo i hidrodinamično tijelo, boja mu varira na leđima od tamno plave do smeđe sive, na bokovima je sive boje, a trbuh bijeli, za trajanja ljeta trbuh im zbog topline mora zna poprimiti i ružičastu boju. Karakteristični duguljasti oblik njuške dobrog dupina već na prvi pogled ostavlja dojam životinje koja se smije, da li je tome tako, znanstvenici još uvijek nemaju pouzdane podatke ali to nas neće omesti u uvjerenju kako se dobri dupin istinski smije.

Odrasle jedinke dobrog dupina dužine su od dva do četiri metra, težina im varira od 100 kilograma pa iznimno do čak 500 kilograma, jedinke koje naseljavaju Jadransko more dosežu najviše tri metra dužine.

Komunikacija, društvenost i empatija uz inteligenciju su svakako odlike koje dupine čine iznimnim životinjama, kako u nastavku ne bi pisali samo o njihovoj inteligenciji spomenuti ćemo njihovu empatiju i to ne onu koju koriste prema pripadnicima svoje vrste, već prema istom onom čovjeku koji im kontinuirano izlovljava hranu, ugrožava staništa i s mrežama stajaćicama direktno ugrožava život.

Naime, zabilježeno je puno slučajeva u kojima dupini spašavaju život čovjeka, jedan od poznatijih slučajeva dogodio se na obalama Australije, odlazak na plivanje jedne četveročlane obitelji je umalo završio kao katastrofa, čim su odmakli od obale primijetili su kako se ispod njih skuplja jato morskih pasa u formaciji za napad, sve to je primijetilo i jato dupina u neposrednoj blizini, te su spremno okružili četvero ljudi, kontrolirajući sve strane svijeta, a jedan dio dupina je bio ispod njihovih nogu i odbijao direktne napade morskih pasa, što kazati, prestravljena obitelj je sigurno došla do obale i to samo zahvaljujući dupinima i njihovoj empatiji.

Ne bi bilo u redu ne spomenuti još jednog dupina koji obitava u Jadranskom moru, a to je kratkokljuni obični dupin latinskog naziva Delphinus delphis, njegova sudbina u Jadranskom moru je puno ugroženija od sudbine dobrog dupina, tako da ga na Sjevernom Jadranu više ne možemo vidjeti.

Činjenice koje najviše ugrožavaju dupinova staništa su prekomjerni izlov ribe, mreže stajaćice i propeleri glisera koji zbog velikog broja okretaja i stvaranja nepodnošljivog zvuka za dupine iste tjeraju s tog područja.

Zato dragi moreljupci, ako ugledate dupina, jato dupina ili ako vas nešto asocira na dupina, a vi vozite morsku jurilicu, usporite i zaobiđite ta divna bića, jer oni su tu već milijunima godina za razliku od vaše jurilice.


Current track

Title

Artist

Background