Otvoreni novi paviljoni Studentskog doma u Puli

Written by on 1. ožujka 2022.

U Puli su jučer otvoreni novi paviljon Studenskog doma, a svečanosti su prisustvovali i istarski župan Boris Miletić, zamjenik župana Tulio Demetlika i pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac. 

Obraćajući se prisutnima, župan Miletić je istaknuo:

„Otvaranje ovog paviljona je nastavak izgradnje studentskog kampusa, ali mislim da je potrebno napomenuti dva ključna imena koja su tome doprinijeli, jedan je Ivo, a drugi Ivan. Ivo Sanader i Ivan Jakovčić. Da smo ostali pod sveučilištem u Rijeci, ne vjerujem da bismo danas otvarali studentski dom i to treba priznati. Crveni su bili protiv, plavi su imali većinu pa su pomogli. Jako mi je drago jer mi kao studenti ovog fakulteta doista osim kantine u Rovinjskoj nismo imali ništa. Nisu svi bili sretni da imamo Sveučilište u Puli, ali definitivno najveća zahvala ide po meni dobrom anđelu ovog grada, a to je gospodin Miodrag Čerina’’, naglasio je župan. 

Ravnatelj Studentskog doma Pula Miodrag Čerina je izrazio zadovoljstvo izgledom i brojnim novim mogućnostima novootvorenih paviljona, a oduševljenje novim sobama i zajedničkim prostorijama, rekao je, ne skrivaju ni studenti.

„Studenti su u četvrtak i petak preselili iz starog doma u novi, a u subotu i nedjelju su nam došli potpuno novi studenti. Uskoro nam dolaze i oni s međunarodnih studija, pa mislim da će nam ostati svega pokoji krevet jer smo usred godine. Popunjeno je bilo već u srpnju, dosta ih je bilo ispod crte, a vjerujem da ćemo iduće akademske godine sve to odmah riješiti. Studentima kojima je to najpotrebnije, onima lošeg socioekonomskog statusa i onima s invaliditetom, omogućit ćemo da dođu u Pulu, da studiraju, da im studentski život bude bolji i mogućnost studiranja privlačnija, jednostavnija i bezbolnija“, rekao je Čerina. 

Voditeljica projekta Lorena Mošnja Škare naglasila je njegovu važnost te je kazala da su njime unaprijeđeni uvjeti studiranja i studenskog života u Puli.

Ovom se investicijom Dom sada prostire na 5682 metara kvadratna, a studentima se osigurava dodatna 194 ležaja u 97 smještajnih jedinica, odnosno dvokrevetnih soba. Njih četiri prilagođeno je osobama s invaliditetom, a zajedno s postojećim kapacitetima, na raspolaganju je ukupno 384 ležaja.

U većem objektu, Paviljonu 2, nalazi se 97 dvokrevetnih soba sa 194 ležaja. Suvremene sobe su klimatizirane i imaju priključak na internet, opremljene su televizorima i hladnjacima. U svakoj je zaseban sanitarni čvor. Otvaraju se uz pomoć kartice, kojom se automatski uključuju trošila. Čitav objekt je energetski samodostatan jer se na krovu nalaze solarni paneli uz pomoć kojih će se proizvoditi električna energija potrebna za zagrijavanje vode. Na svakom katu nalazi se studentska kuhinja.

Tu se nalazi još jedan restoran, a nudit će se brza hrana, a u ovom prostoru s nešto više od stotinu sjedećih mjesta bit će i slastičarnica i kafić. S ugrađenim rampama i liftovima, objekt koji se prostire na 5.485 četvornih metara prilagođen je osobama s invaliditetom. U suterenu se nalazi parkiralište za studente i spremište za bicikle s priključcima za električne automobile, bicikle i ostala vozila.

Tu su i samposlužna praonica rublja, fitness dvorana i studentski klub. Na katovima su, uz sobe, učionice i dnevni boravci za druženje. U ovoj zgradi nalaze se i prostorije za sveučilišni studentski zbor.

Paviljon 3 nalazi se u zakonom zaštićenoj staroj praonici koja je rekonstruirana pod paskom konzervatora. Izgradnjom jednog kata objekt je pretvoren u dvokatnicu s 27 dvokrevetnih soba i 54 ležaja, učionicom i dnevnim boravkom.

Prvobitna vrijednost projekta službenog naziva “Proširenje infrastrukture studentskih smještajnih kapaciteta Studentskog doma Pula” bila je 58,4 milijuna kuna, od čega veći dio od 49,6 milijuna kuna sufinancira Europski fond za regionalni razvoj putem operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Međutim, zbog rasta troškova izgradnje, u srpnju 2019. godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je dodatnih 16,9 milijuna, čime je vrijednost projekta skočila za gotovo 30 posto, na čak 75,4 milijuna kuna.

Izvor: istra-istria.hr


Current track

Title

Artist

Background