Da li je RH članica EU ili tamo neka zemlja izvan žilet žice, postavlja pitanje IDS-ov zastupnik Emil Daus u Hrvatskom saboru

Written by on 30. lipnja 2021.

Danas je u Hrvatskom saboru IDS-ov zastupnik Emil Daus upozorio na žilet žicu, koju je Republika Slovenija postavila pred više od četiri godine uz državnu granicu s Republikom Hrvatskom i time u potpunosti promijenila život na tom području.

Služba državne granice pri Državnoj geodetskoj upravi je još prije dvije godine izvršila terenski izvid i provela neophodnu geodetsku izmjeru kojom je ustanovljeno da je žica na hrvatskom teritoriju te zbog toga postoji povreda državne granice u širini od 7 do 22 metara. Osim toga, spriječen je put građanima koji je jedini pristup njihovim parcelama, počinjen je zločin protiv prirode i životinja, a u slučaju eventualnih požara prolaz interventnih vozila nije moguć. Ugrožena je bioraznolikost, održivo korištenje prirodnih resursa, divlja flora i fauna te određene ranjive vrste životinja, istaknuo je Daus.

Pokazujući fotografije postavljene žilet žice, IDS-ov zastupnik se zapitao: „Gdje smo mi došli kao društvo? Da li je RH članica EU ili tamo neka zemlja izvan žilet žice? Da li mi u 21. stoljeću spajamo ili razdvajamo ljude? Ma što stvarno je svima svejedno u ovoj državi?“

Meni nije, zaključio je Daus te rekao kako će Klub IDS-a zatražiti od nadležnih institucija da se što prije očituju na ovu temu i poduzmu mjere kako bi se žica u potpunosti uklonila.


Current track

Title

Artist

Background