HND: PORAŽAVAJUĆE JE DA SLUŽBENI ZAGREB PRIMA PREDSJEDNIKA ČIJI REŽIM PROGONI NOVINARE

Written by on 8. rujna 2022.

Povodom posjeta turskog predsjednika Erdogana Hrvatskoj, HND se oglasio priopćenjem u kojem ocjenjuje poražavajućom činjenicu da državni vrh prima predsjednika čiji režim progoni novinare. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

 

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poražavajućom smatra činjenicu da u Hrvatsku dolazi turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, despot koji već 20 godina vlada Turskom i čovjek koji se u maniri najgorih režima obračunava s braniteljima ljudskih prava i oporbenim političarima, a posebna meta njegova autokratskog načina vladanja su naše turske kolegice i kolege, koje njegov režim uhićuje, premlaćuje, zatvara i osuđuje na višegodišnje zatvorske kazne.

Neprihvatljivo je što će se s takvim čovjekom susresti najviši predstavnici Republike Hrvatske, predsjednik Zoran Milanović, na čiji poziv turski predsjednik i dolazi u Hrvatsku, ali i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Sumnjamo da će kod moćnog turskog vladara hrvatski predstavnici protestirati ili mu bar prigovoriti zbog progona novinara i novinarki u Turskoj i gušenja svih glasova koji upozoravaju na njegov nedemokratski način vladanja.

Na žalost, ovo nije prvi put da Erdogan dolazi u Hrvatsku i da ga službeni Zagreb srdačno dočekuje poput voljenog vođe. Možda i zbog toga što bi mnogi domaći političari vrlo rado htjeli, poput turskog predsjednika, novinare staviti pod kontrolu zbog kritičkih izrečene riječi.

Čini se kako se hrvatski političari ne zamaraju previše izvješćima organizacija poput Amnesty Internationala, koji sustavno bilježi surov način vladanja turskog predsjednika. Sa žaljenjem konstatiramo kako time pokazuju da ih demokratskih standardi zapravo i ne zanimaju.

Za Izvršni odbor HND-a,

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a


Current track

Title

Artist

Background