Županija nastavlja s ulaganjima u lučku infrastrukturu: U 2023. godini 23 % više sredstava

Written by on 23. veljače 2023.

U sjedištu Istarske županije danas su sa ravnateljima Lučkih uprava potpisani Ugovori o dodjeli sredstava. Istarska županija kao osnivač pet lučkih uprava  kontinuirano izdvaja znatna proračunska sredstva za njihove projekte, a u ovoj su godini ona znatno povećana. Naime, u 2023. godini je  za sufinanciranje ulaganja u infrastrukturu lučkih područja luka otvorenih za javni promet u županijskom proračunu osigurano 941.000,00 eura, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje od čak 23 %. Za Lučku upravu Pula namijenjeno je 260 tisuća eura; za LU Poreč, Rovinj i Umag-Novigrad osigurano je po 175 tisuća eura, a za LU Rabac 156 tisuća eura.

Ugovore su potpisali istarski župan Boris Miletić, ravnatelj Lučke uprave Pula Dalibor Brnos, ravnatelj Lučke uprave Poreč Branko Curić, ravnateljica Lučke uprave Rabac Antonela Mohorović te ravnatelj Lučke uprave Umag-Novigrad Doriano Labinjan. Potpisivanju je prisustvovao i resorni pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Mirko Radolović.

Za Istarsku županiju, poručio je tom prigodom župan Miletić, posebno značajan i važan lučki sustav morskih luka, a posebno luka otvorenih za javni promet. „Od 1999. godine kada su županijske lučke uprave osnovane i od kada upravljaju lukama otvorenim za javni promet pod okriljem Županije kao svog osnivača, ukupni lučki sustav u Istri doživio je povećanje ukupnih kapaciteta te osigurao značajna investicijska ulaganja u gradnju i rekonstrukciju objekata lučke infrastrukture“, istaknuo je župan i nastavio:

„Sve luke kojim upravljaju Županijske lučke uprave imaju izrazito važno značenje za osiguravanje boljeg i kvalitetnijeg života ljudi čiji je život neposredno vezan za more, pomorstvo, ribarstvo i rekreaciju na moru na način da im se osiguraju komunalni vezovi u luci. Drugo, a ne manje značajno, vidljiva su ulaganja u ribarsku infrastrukturu u lukama otvorenim za javni promet, npr. izgradnja ribarskog gata u Vrsaru i ribarskog dijela u luci Santa Marina te osiguravanje velikog broja tranzitnih vezova u svim lukama otvorenim za javni promet iz čijih se prihoda jednim dijelom osigurava održivost razvoja. U svim lukama se redovno obavlja i ukrcaj i iskrcaj putnika u unutarnjem i međunarodnom prometu. Ulaganjem u luke od županijskog i lokalnog značaja se planira osiguravanje dovoljnog broja komunalnih vezova za građane jer je Istarska županija prepoznata potreba osiguravanja većeg broj komunalnih vezova za građane, a to je vidljivo iz već realiziranih novoizgrađenih luka kao što su Sjeverna luka San Pelagio u Rovinj i Trget“.

Također, župan se osvrnuo i na dobru suradnju između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Istarske županije i jedinica lokane samouprave. Zahvalan je i Ministarstvu koji se financijski uključio u određene projekte, koji se tiču upravo lučke infrastrukture.

„Upravo primjer Istarske županije ukazuje na dobru koordinaciju i suradnju svih dionika koji su uključeni u upravljanje lučkim sustavom, što u konačnici rezultira financijski samoodrživim sustavom uz neposredniji oblik upravljanja lukama“, zaključio je župan.

Prisutni ravnatelji i ravnateljica lučkih uprava istaknuli su odličnu suradnju sa Županijom, te su zahvalni na dodijeljenim im financijskim sredstvima. Osvrnuli su se na investicije u tijeku, a pripremaju se i brojni novi projekti koji bi se kandidirali na dostupne EU fondove.


Current track

Title

Artist

Background