Obavljen Javni poziv za dodjelu potpora za projekte u turistički manje razvijenim područjima Istre u 2023. godini

Written by on 21. veljače 2023.

 (priopćenje za medije)

Istarska županija je objavila Javni poziv za dodjelu potpora u okviru Programa poticanja projekata i proizvoda na turistički manje razvijenim područjima u 2023. godini, s ciljem ravnomjernog razvoja Istre i stvaranja cjelovitog iskustva Istre kao turističke destinacije. Također, Programom se želi poticati održivi turizma, kvalitetnu turističku uslugu i autentične sadržaje, kao i razvoj cjelogodišnjeg turizma, baštinjenje kulturnih i prirodnih resursa. Dodatno, ovogodišnja novina je razvoj pristupačnog turizma i prilagođavanja postojeće turističke ponude inkluzivnom  turizmu.

Programom se kroz 3 mjere potiče razvoj turističkih proizvoda i projekata od posebnog interesa:

MJERA A: Poticanje razvoja selektivnih oblika turizma kao što su outdoor, aktivni i sportski turizam, izletnički (touring), kulturni i vjerski turizam, eno-gastronomski, kongresni i wellness turizam, s pripadajućom javnom turističkom infrastrukturom

Kroz ovu mjeru sufinanciraju se troškovi uređenja, opremanja i označavanja šetnica, pješačkih, planinarskih, poučnih i drugih tematskih staza, izletišta, penjališta, vidikovaca, špilja, i drugih zanimljivih mjesta (point of interest) koji su dio neke cjeline, zatim postavljanje brojača bicikala na uređenim biciklističkim i pješačkim stazama te nastavak uređenja i opremanja tematskih kuća, muzeja i interpretacijskih centara u svrhu privođenja turističkoj funkciji, te osmišljavanja, promocije i marketinga konkretnog turističkog proizvoda.

Prihvatljivi prijavitelji za mjeru A su jedinice lokalne samouprave, lokalne turističke zajednice i javne ustanove u kulturi čiji osnivači su jedinice lokalne samouprave.

 

MJERA B: Poticanje razvoja pristupačnog turizma prilagodbom postojeće ili kreiranjem nove inkluzivne turističke ponude

Kroz ovu mjeru sufinanciraju se troškovi prilagodbe i osiguranja pristupačnosti turističke ponude potrebama osoba s različitim vrstama invaliditeta, odnosno otklanjanje arhitektonskih barijera postavljanjem odgovarajućih rampi, liftova, platformi ili rukohvata, smanjenjem nagiba, prilagodbom javnih prostora i površina, parkirališnih mjesta, sanitarija i dr., uvođenje odgovarajućih tehničkih pomagala i opreme kao npr. jednostavni znakovi, ikone, putokazi ili natpisi s tekstom na Braille pismu, vibrirajući i vizualni uređaji, taktilni planovi prostora i dr., prilagodba mrežnih stranica i mobilnih aplikacija slijepim i slabovidnim osobama i osobama s drugim ograničenjima, kao i edukacija dionika iz turističkog sektora o značaju razvoja pristupačnog turizma i inkluzivne turističke ponude te o pravilima ponašanja, komunikacije i pristupu prilikom interakcije s osobama s invaliditetom i promocija pristupačnog turizma.

 Prihvatljivi prijavitelji za mjeru B su jedinice lokalne samouprave, lokalne turističke zajednice i javne ustanove.

 

MJERA C: Jačanje brenda Istre u segmentu razvoja digitalnih interaktivnih sadržaja

Kroz ovu mjeru sufinanciraju se troškovi razvoja interaktivnih, elektroničkih računalnih programa kojima se jača brend Istre te posebno njezino manje razvijeno, ruralno područje, te se stvaraju novi motivi dolaska u naše krajeve.

Prihvatljivi prijavitelji za mjeru C su gospodarski subjekti sa sjedištem u Istarskoj županiji.

 

Za provedbu ovog Programa predviđeno je ukupno 93.000 eura u proračunu Istarske županije, a maksimalni mogući iznos potpore po projektu iznosi 13.000,00 eura.

Tekst javnog poziva i sve potrebne informacije za online prijavu projekata objavljeni su na sljedećoj poveznici.

Dodatne informacije o uvjetima i postupku prijave mogu se dobiti slanjem upita na e-mail adresu: turizam@istra-istria.hr.

 Rok za predaju prijava je 20. ožujka 2023. godine.


Current track

Title

Artist

Background