Projekt Istarske županije KeyQ+ najbolji EU projekt

Written by on 22. listopada 2021.

Županijski projekt KeyQ+ Najbolji EU projekt u kategoriji  “Doprinos prekograničnoj suradnji”

Na svečanoj dodjeli nagrada, održanoj sinoć u Novom Vinodolskom, projekt KeyQ+ Agencije za ruralni razvoj Istre – AZRRI proglašen je Najboljim EU projektom u kategoriji  “Doprinos prekograničnoj suradnji”, a nagradu je preuzeo istarski župan Boris Miletić.

– KeyQ+ je jedan od onih projekata s kojima se s punim pravom ponosimo u Istarskoj županiji i posebno mi je drago što je njegovu kvalitetu i uspješnost prepoznao i stručni žiri. Projektom KeyQ+ učinili smo dodatni iskorak u promociji naše bogate istarske kulinarske baštine, te smo obogatili turističku ponudu prekograničnog područja Hrvatske i Italije novim turističkim proizvodima temeljenih na zajedničkoj kulturnoj i kulinarskoj baštini. Uvijek kažem kako je Istra premala da bi bila prosječna i stoga moramo težiti izvrsnosti, što će biti i smjer i daljnjeg razvoja istarske poljoprivrede, njenog još jačeg povezivanja s turizmom, kao i još jačem brendiranju Istre kao vrhunske eno-gastro destinacije, poručio je istarski župan.

Izbor za Najbolji EU projekt drugu godinu za redom orgnizirao je portal Župan.hr, u suradnji s Jutarnjim listom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrao je pobjednike u četiri kategorije: Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji i Doprinos poduzetništvu, a svog  pobjednika su posebno birali i građani.

Prekogranični razvoj Italije i Hrvatske

Projekt „KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske“, predložen od strane Javne ustanove Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove, a kao vodeći partner provodio ga je AZRRI.

Kroz prekograničnu suradnju stvoreni su preduvjeti za povećanje atraktivnosti i valorizaciju povijesnih kulturnih građevina područja, pa je tako u sklopu Tržnice Pula, podignute davne 1903. godine za vrijeme Austrougarske vladavine, uspješno uspostavljena didaktička kuhinja,  a koja je i nakon završetka projekta ostala kao relevantan primjer jedinstvenog turističkog proizvoda. Uspješnom provedbom projekta KeyQ+ pridonijelo se stvaranju uvjeta za kreiranje integrirane turističke ponude prekograničnog područja koje obuhvaća bogatu kulturnu i gastronomsku baštinu. Kako na regionalnoj tako i na nacionalnoj razini, projekt je pridonio usavršavanju ljudskih potencijala turističko-ugostiteljskog sektora putem didaktičkih programa i radionica razmjene iskustava, što se pokazalo od izuzetne važnosti za valorizaciju hrvatske gastronomije.

Podjsećamo, KeyQ+ je nastavak projekta Key Q, financiranog u okviru Programa Jadranska prekogranična suradnja, u sklopu kojeg je osnovan Edukacijski gastronomski centar Istre, koji danas djeluje kao platforma za vrednovanje i promociju istarske gastronomije kao nematerijalne kulturne baštine.

Osim najboljih europskih projakta, jučer su proglašeni i Najbolji gradovi u 2021. godini, a iz Istre su slavili Grad Labin, Najbolji srednji grad u kategoriji “Obrazovanje, mladi, demografija i socijalna politika” i Grad Rovinj – Città di Rovigno Najbolji srednji grad po “Kvaliteti života”. Izbor su četvrti put po redu organizirali Jutarnji list, portal Gradonačelnik.hr i agencija Ipsos.


Current track

Title

Artist

Background