“Šezdesete” Davora Rapića

Written by on 2. srpnja 2013.

davor rapaić

 

Jučer 1. srpnja u izložbenim prostorima Galerije Anex Multimedijalnog centra Luka u Puli, otvorena je samostalna izložba Davora Rapaića pod nazivom “Šezdesete / Sixities”.

 

Riječ je o ciklusu od jedanest slika, ulja na platnu u koja su umetnute u aluminijske kutijice uokvirene crtački interpretirane varijacije fotografija iz obiteljskog albuma autora.

 

Nazivom “Šezdesete / Sixites” otvara se pitanje uvjetovanosti osobnog općim.Tu se suprotstavljaju važni trenuci osobnih događaja autora s ključnim trenutcima kronologije šireg socijalnog konteksta. U tim radovima isprepleteni su zbilja i sjećanja s naknadnom spoznajom širih paralelnih zbilja i kolektivne memorije.

 

Iako s malim zakašnjenjem u odnosu na zapadni svijet, šezdesete godine prošlog stoljeća unose u tadašnju Socijalističku Republiku Hrvatsku zanimljive promjene. Tada u naše domove ulaze “gadgeti” koji život čine lakšim, ljepšim, zabanijim, a možda čak i dostupnijim. No za razliku od današnjih elektronskih naprava, one iz šezdesetih bile su samo električne, puno robusnije i veće (poput “vešmašine”, “frižidera”, štednjaka, televizora, gramofona i električne gitare), ali isto tako značajne i intezivno doživljene.

 

Davor Rapaić rođen je 1961. godine u Zagrebu. Pohađao Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, odjel grafike, kod prof. Zdenka Gradiša i prof. Ivice Šiška. Studirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u grafičkoj klasi prof. Dubravke Babić i povijest umjetnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Izlaže od 1987. godine. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika – Zagreb, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre – Pula i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Do sada je izlagao na preko trideset samostalnih izloža u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Austriji i Njemačkoj i na preko stotinu skupnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu. Radovi mu se nalaze u brojnim javnim iprivatnim zbirkama širom svijeta. Živi i radi kao samostalni umjetnik u Rovinju.

 

Izložba ostaje otvorena do 15. srpnja.

 

 

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published.Continue reading

Previous post

7. Špud


Thumbnail
Current track

Title

Artist

Background