Šijanska šuma, dragulj u srcu Pule

Written by on 1. lipnja 2021.

Vodič za Pulu i okolicu, Pula, 1889.godine kaže za Šijansku šumu:

Šijanska ili Carska šuma (Kaiserwald) bila je najomiljenije izletište Puljana. Ležala je na cesti prema Valturi i stizalo se ugodno do nje za četrdeset minuta. Tamo se običavalo šetati, odmarati, misliti na neka bolja vremena ili jednostavno uživati u gostionici “Kod lovca” odnosno “Al cacciatore”.  

“Carska šuma (šuma Šijana) jedno od najposjećenijih izletišta, 40 minuta od grada, na cesti za Valturu, vlasništvo je Vjerskog fonda i iznajmljena k.u.k. Mornarici. Ugodni i za kola prolazni putevi, sjedinjavali su se na Carskoj livadi, jednom lijepom livadnom prostoru. Tamo se nalazio i zgodni paviljon s restaurantom. Šuma se sastojala od običnih hrastova. Odmah desno, do ulaza nalazi se lovačka kuća s lijepim pogledom na dolinu i sjenovite orahe s ugodnim mirnim mjestom s klupama i stolovima.”
ŠIJANSKA ŠUMA

Danas, kada se grad tijekom godina proširio, Šijanska šuma više nije udaljena od grada 40 minuta ugodnog hoda već gotovo da je preuzeo ulogu gradskog parka smješten na sjeveroistočnoj periferiji Pule. Štoviše, uz gradski prijevoz i u vrijeme kada je veći dio stanovnika mobilan Šijanska šuma je puno dostupnija nego u prohujala vremena, opisana u gore navedenom vodiču.
ŠIJANSKA ŠUMA
Za dobar dio građana Šijanska šuma je asocijacija na njenu centralnu livadu iako ona ustvari obuhvaća puno veće i šire područje. Šijanska šuma proteže se na površini 152 hektara zemlje, a ukupna dužina staza i puteljaka iznosi oko 15 kilometara.
ŠIJANSKA ŠUMA

Posebnu vrijednost šume predstavlja vegetacija hrasta plutnjaka, hrasta medunca, hrasta crnike, bijelog graba, brucijskog bora i lovora. Tlo je u šumi ovih dana ukrašeno ljubičicama i drugim vjesnicima proljeća, a već ga počinju prekrivati čitavi tepisi ciklama. Šuma je iz dana u dan sve zelenija.

Centralna Carska livada obogaćena je dodatnim sadržajima, igralištem, vježbalištem i klupama, uređene su pješačke i trim staze koje nude neograničene mogućnosti za šetnje i rekreaciju. Ovdje se održavaju proslave rođendana, susreti i druženja. U Šijanskoj šumi rado borave sportaši, rekreativci i ljubitelji prirode. Bez obzira jeste li raspoloženi za druženje i rekreaciju ili za samotno lutanje, ona vam pruža i omogućuje oboje.
ŠIJANSKA ŠUMA

Doduše, rubni dijelovi šume u blizini prometnica nisu baš impresivni. Tragovi urbanog čovjeka uočljivi su naokolo iako postoje predviđena mjesta za odlaganje otpada. No čini se da ipak unutrašnjost šume nije postala žrtvom ljudskog nemara, što je vrlo bitno za životinje koje ovdje obitavaju. Zahvaljujući njenoj prostranosti možete satima lutati šumskim puteljcima i stazicama jer dublje u šumi ambijent je nenarušen u svojoj prirodnoj ravnoteži.
ŠIJANSKA ŠUMA

Šijanska šuma pogodna je za boravak u prirodi tijekom cijele godine pružajući balans između različitih godišnjih doba ublažavajući vjetar, kišu i sunce svojim raskošnim stablima. Oni koji je rado i često posjećuju jako dobro to znaju i cijene. Stoga nimalo ne čudi što Šijansku šumu učestalo posjećuje sve veći broj građana grada Pule.

Zato bez puno razmišljanja i put pod noge ka jedinstvenoj Šijanskoj šumi.


Current track

Title

Artist

Background