Kaštel u Puli

Written by on 1. lipnja 2021.

Dominantno se povrh starogradske jezgre grada Pule proteže Kaštel u Puli, fortifikacija koju su Mlečani za vrijeme svoje vladavine u Puli izgradili na najznačajnijem strateškom mjestu za zaštitu pulskoga zaljeva, na brežuljku na kojem su prethodno Histri locirali svoju gradinu, Rimljani castrum, a feudalci srednjovjekovni kaštel.

Utvrdu je projektirao i vodio izgradnju za mletačku republiku, francuski vojni inženjer Antoine De Ville između 1631. i 1633. godine.

Bila je dio obrambenog sustava Pule u 18. stoljeću, koji je još uključivao tvrđavu na otoku Sv. Andrija te dva obrambena pojasa, prvi približno po trasi današnje ulice Castropole, a drugi po perimetru antičkih i srednjovjekovnih zidina koje su bile rekonstruirane i nasipane radi prilagođavanja tadašnjoj ratnoj taktici obrane i moći naoružanja.

Danas u vremenima mira, Kaštel u Puli ima potpuno drugačiju funkciju, turističko kulturnog značaja, a kako vrijeme odmiče sve više kao šetalište i okupljalište Puljana. Vidikovac s osmatračnice na samoj tvrđavi pruža vidik na cijelu Pulu i okolicu, a za vedrog vremena i puno dalje, vide se i najudaljeniji dijelovi Istre, Učka, Ćićarija, kao i Velebit prema Kvarneru i oni nešto bliži, Brijuni i ogromno prostranstvo mora prema zapadu.

Sam obilazak Kaštela pruža mnoštvo sadržaja, od flore i faune koja ga okružuje do povijesnih znamenitosti koje su se stisnule uz njega.

I samo da znate, i na Kaštelu se sluša Radio Maestral…

U nastavku je mala fotogalerija s pogledima koji se pružaju s Kaštela, te sam Kaštel u Puli.


Current track

Title

Artist

Background