Prirodni omekšivač za rublje

Written by on 6. listopada 2021.

Dok pojedine domaćice uopće ne koriste omekšivače za rublje, nije zanemariv broj onih domaćinstava koji troše određen dio svog kućnog proračuna na komercijalne, mirišljave omekšivače. Potrošači omekšivača smatraju kako to sredstvo čini rublje mekšim i mirišljavim, olakšava glačanje, uklanja elektricitet i čini rublje ugodnijim za nošenje. Kakvo će nam biti rublje nakon pranja uvelike ovisi o kvaliteti vode iz naših vodovodnih mreža, što jednako tako utječe i na naše perilice rublja bez kojih danas više ne možemo ni zamisliti normalan život.

S obzirom na životni standard netko će lakše odvojiti novac za omekšivač, dok velikom broju domaćica on predstavlja suvišan izdatak na granici luksuza. Kako god bilo, bez obzira na različite kupovne moći među nama, činjenica je da komercijalnim proizvodima direktno zagađujemo Zemlju. Potrošači smo i proizvođači otpada, a omekšivači su zasigurno jedni od najvećih zagađivača koji se koriste u kućanstvima.

Postoje jednostavni načini kako na to možemo utjecati, mijenjajući svoje ustaljene navike i razmjenjujući međusobno iskustva. Stoga predlažemo onima koji vole koristiti omekšivače da isprobaju jednostavan domaći recept.

Sastojci:
100 gr sode bikarbone
1-2 dl tople vode
800 ml alkoholnog ili jabučnog octa
15-30 kapi mirišljavog eteričnog ulja

Postupak:
U dubokoj, velikoj posudi pomiješajte sodu bikarbonu, vodu i ocat. Soda bikarbona i ocat u doticaju burno će reagirati intenzivnim pjenušanjem. Ako ovo radite prvi put, nemojte se pokolebati zbog toga, nego hrabro napravite svoj prirodni omekšivač. Nakon tog procesa sjedinjavanja, dodajte eterično ulje po vašem izboru. Omekšivač je gotov i možete ga pretočiti u plastične boce.

Vrlo jednostavno. Izbor eteričnih ulja prepuštamo vama. Neka vam miriše onako kako se vama sviđa, bilo da je u pitanju kamilica, lavanda, vanilija, smilje, izbor je ogroman.

 

 

Izvor: ludens media


Current track

Title

Artist

Background