Izolirani narod na otoku Sjeverni Sentinel

Written by on 6. listopada 2021.

Možda ste mislili kako ne postoji mjesto na svijetu koje se ne može posjetiti, ali ima jedno takvo mjesto, točnije otok, otok na kojemu žive ljudi potpuno odsjećeni od civilizacije kakvu mi poznajemo.

I baš tako, postoji jedan mali narod, na malenom otoku, taj narod ne poznaje civilizaciju i tehnologiju, oni love ribu s mrežama i skupljaju plodove prirode, ne poznaju metale, alate izrađuju od kamena. Oni su odlučili ostati u kamenom dobu, taj mali narod na malenom otoku mi nazivamo Sentinelci, odnosno tako ga nazivaju znanstvenici po istoimenom otoku, a kako se točno zovu znaju samo oni i to nikome nisu kazali.

Taj mali narod, odnosno pleme je toliko misteriozno da se ne može utvrditi točan broj pripadnika plemena, pretpostavke idu od 39 pa do 500 pripadnika plemena i rezultat su prikrivenog promatranja, Sentinelci na svoj otok koji se nalazi u Bengalskom zaljevu (Indijski ocean) ne puštaju nikoga, svaku pridošlicu gađaju kamenjem, kopljima i strijelama.

Otok Sjeverni Sentinel je pod administracijskom upravom Indije i pretpostavka je da je otok sa članovima plemena naseljen oko 60000 godina, ali praktičnu vlast na otoku ima samo narod Sentinela, vidjevši kako postupaju s pridošlicama, indijske vlasti su odlučile dozvoliti samo udaljeno promatranje znanstvenicima, svima drugima je pristup strogo zabranjen.

Je su li Sentinelci donijeli pravilnu odluku i odlučili ostati u granicama svog otoka na koji nikome ne dozvoljavaju pristup iz straha od pridošlica?

Organizacija Survival International je poručila da bi svaki eventualni kontakt i komunikacija sa članovima plemena mogla pogubno djelovati na njih, naime postoji cijelo mnoštvo bolesti na koje članovi plemena u svojoj izolaciji nisu uspjeli razviti imunitet.

Dakle, pustimo Sentinelce da žive svoj život u svom malenom raju, daleko od užurbanosti, tehnologije i stresa civilizacije i zaželimo im neka takvo stanje za njih bude zauvijek.

U nastavku možete pogledati video koji prikazuje skupinu koja im je dostavila kokosove orahe kako bi s njima pokušala ostvariti kontakt…

 

Izvor: ludens media


Current track

Title

Artist

Background