Pogledajte ekskluzivan video puštanja glavatih želvi Oliver-Raul i Maro u more

Written by on 21. lipnja 2021.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana morskih kornjača iz Aquarium Pula u more su puštene dvije glavate želve; veća jedinka Maro i juvenilna jedinka Oliver – Raul. U Centru su ostale Ella Ravka, Martin i Mini Koko, dok je Karlo Albano preseljen u Safari park NP Brijuni u bazen.

Oliver – Raul je mlada glavata želva nađena 20. travnja 2021. u Medulinskom zaljevu u mreži stajaćici. Kornjaču je pronašao i od samog utapanja spasio ribar Luka Mezulić iz Medulina, a prvu pomoć su joj pružili biolog Neven Iveša (asistent na Fakultetu prirodnih znanosti Sveučilišta “Juraj Dobrila” iz Pule) i studenti Oliver i Raul (po kojima je dobila ime). Jedinka je bila pothlađena i malaksala, ali se nakon višednevne intenzivne skrbi u potpunosti oporavila. Oliver Raul je pri dolasku težio 2,3 kg, a procijenjena mu je starost od 2-3 godine.

Maro je veća glavata želva koja je u Centar stigla 18. srpnja 2020. godine. Pronađen je od strane turistkinje na otoku Korčuli. Ugovoreni veterinar Sergije Vilović ga je preuzeo te organizirao prijevoz do Veterinarske ambulante u Splitu. Veterinar Mario Gavranović obavio je prvi pregled i rendgensko snimanje koje je pokazalo prisutnost udice u jednjaku. Udica je manualno odstranjena bez operativnog zahvata. Jedinka je osim progutane udice imala poteškoća u održavanju plovnosti, ozljedu lubanje i
poremećaj probave. Maro je svakodnevno primao antibiotike, vitamine i infuziju te je nekoliko mjeseci prisilno hranjen. Tek se nakon 6 mjeseci postepeno počeo oporavljati, a u zadnjih mjesec dana boravio je u vanjskom bazenu Centra kako bi se navikao na uvjete u prirodi. Pri dolasku u Centar, Maro je težio 30 kg, dok danas teži 36 kg. Duljina oklopa mu je 67 cm, a procijenjena starost oko 15 godina.

Projekt „Unapređenje oporavilišta za divlje životinje u Aquariumu Pula“

Aquarium Pula je oporavilište za kopnene i slatkovodne kornjače, guštere te neotrovne zmije dok je udruga Morski obrazovni centar Pula zadužena za skrb i liječenje morskih kornjača. Kao službena oporavilišta natjecali smo se na Poziv za dostavu projektnih prijedloga te smo u prosincu 2020. potpisali ugovor s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojim se financira projekt „Unapređenje oporavilišta za divlje životinje u Aquariumu Pula“.
Projekt sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 6.844.232,13 kn, a sufinancira se 4.818.130,50 kn. Provedba traje do lipnja 2023. godine.

U sklopu projekta Aquarium Pula će unaprijediti infrastrukturu oporavilišta za prihvat većeg broja jedinki. Ujedno će se poboljšati briga i skrb o životinjama te povećati kvaliteta nastambi za prihvat životinja raznih dimenzija. Stručni kadar oporavilišta će se dodatno usavršiti te će se osigurati učinkovitiji prijevoz jedinki i provesti aktivnosti za postizanje veće samoodrživosti oporavilišta.
Uz unapređenje uvjeta za spašavanje i rehabilitaciju jedinki, cilj projekta je edukacija i senzibilizacija šire javnosti, s naglaskom na edukaciju djece školskog uzrasta, iz Hrvatske i šire. Dugoročna namjera je postati regionalno prepoznato oporavilište za zbrinjavanje ugroženih životinja, promovirati potrebe očuvanja bioraznolikosti te biti stručna potpora za ciljane skupine vezane za zaštitu prirode, ali i za državna tijela kojima možemo biti vrijedna potpora za aktivnosti usmjerene ka zaštiti biološkog fonda.

Sustav za dojavu

Za praćenje stanja ozlijeđenih i uginulih strogo zaštićenih morskih kralješnjaka, Zavod za zaštitu prirode vodi Protokol za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja (morski sisavci, morske kornjače i hrskavične ribe) u čijem radu sudjeluju ovlaštene veterinarske ambulante duž obale, Hrvatski veterinarski institut i Aquarium Pula. Broj na koji se može prijaviti pronalazak ozlijeđene ili uginule morske kornjače je 112, tj. jedinstveni broj za hitne slučajeve.

Preuzeto: Agroistra


Current track

Title

Artist

Background