Sretan Vam 22. lipnja – Dan antifašističke borbe

Written by on 22. lipnja 2021.

Prema odredbama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, Hrvatska obilježava 22. lipnja kao praznik – Dan antifašističke borbe.

Zašto slavimo 22. lipnja kao Dan antifašističke borbe naroda Hrvatske?

Nacistička Njemačka tog jutra, 22. lipnja 1941. napala je Sovjetski Savez u operaciji pod kodnim nazivom Operacija Barbarossa. Time je izigran pakt Ribbentrop-Molotov o nenapadanju između Njemačke i Sovjetskog Saveza.

Zbog takvih novonastalih okolnosti pripadnici Komunističke partije Hrvatske u Sisku našli su se u opasnosti, te su se povukli u okolicu grada – najprije u selo Žabno, a potom u šumu Brezovicu kraj Siska. Ondje su osnovali Prvi sisački partizanski odred, koji od prvih dana izvodi diverzije i napade na infrastrukturu NDH.

Odred je utemeljen prema odluci Okružnoga komiteta KP Hrvatske, odmah nakon njemačkog napada na SSSR. Zapovjednici su bili Vlado Janić Capo budući narodni heroj i general-pukovnik, i politički komesar Marijan Cvetković, a imao je 77 boraca, među kojima su bili Mika Špiljak, Nada Dimić i dr. Pripadnik odreda bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko.

Dan nakon osnutka odred je izveo diverziju na pruzi između Siska i Grede, a u svojem tromjesečnom djelovanju u šumama oko Siska izveo je nekoliko diverzija na željezničku prugu i telegrafsko-telefonske linije, napade na općinske zgrade u Topolovcu i Palanjeku te organizirao ilegalan i propagandni rad u Sisku i okolnim selima.

Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borili su se uglavnom na hrvatskom području, a završetak Drugoga svjetskog rata doživjela su 38. od tih boraca.

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana, a u postrojbama Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije, čiji je dio bila i Narodnooslobodilačka vojska i partizanski odredi Hrvatske, borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na teritoriju Hrvatske stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet korpusa NOV-a.

Osim Sisačkog partizanskog odreda, tog dana, 22. lipnja 1941., u okolici Vrgorca, na brdu Radović u predjelu Soline, također je osnovana partizanska grupa, na čijem su čelu bili komunisti, sekretar Općinskog komiteta KPH za Vrgorac Jozo Martinac, i krojač, Drinko Tolić. Ova grupa je u početku imala više od 30 boraca, koji su prvih dana vježbali rukovanje oružjem, tiskali antifašističke letke i brošure. Ubrzo nakon osnutka ove partizanske grupe, u Vrgoračkoj krajini su osnovane još dvije takve grupe.

Završetkom Drugoga svjetskog rata 1945. godine konstituirana je Narodna Republika Hrvatska kao federalna jedinica ondašnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije koja je iz Drugog svjetskog rata izašla kao pobjednica na strani savezničkih snaga, a protiv nacističkih i fašističkih snaga.

Izdvojena fotografija: Wikipedija


Current track

Title

Artist

Background