Nezakcij – Vizače

Written by on 9. lipnja 2021.

Nezakcij – Vizače, smješten na brežuljku Glavica pored Valture, bio je najstariji grad u Istri i prijestolnica Histra koji su još u brončano i željezno doba obitavali na tom području. Položaj Nezakcija iznad zaljeva Budave pogodovao je lakšem nadziranju obale južne Istre kako bi Histri sa svojim lađama štitili svoja naselja od upada rimskih i grčkih brodova.

U trećem stoljeću prije Krista rimske flote su ipak uspješno prodrle na kopno uništavajući naselja Histra. Kralj Epulon uspio je ujediniti histarska plemena u nastojanju da spriječi prodore Rimljana. Histri su sa Epulonom na čelu uspješno odolijevali prodorima Rimljana nekoliko godina.

Nakon duge opsade Nezakcija, kada su se Rimljani dosjetili skrenuti tok rijeke koja je štitila grad i snabdijevala ga vodom stanovništvo se našlo u bezizlaznoj situaciji. Kada je Epulon shvatio da je poraz Histra neizbježan, gledajući svoj napaćeni narod kako trpi posljedice gladi i žeđi izvršio je samoubojstvo. Tim činom Epulon je ostao zapamćen u povijesti kao izuzetno hrabar vođa koji se požrtvovno borio za svoj narod i nije pristao na zatočeništvo.

U to doba gradina Nezakcij bila je opasana obrambenim zidinama. Uz zapadni dio bedema, između rimskih i prapovijesnih vrata, pronađena je prapovijesna nekropola s čak 114 grobova. Grobova sa žarama bilo je i ispod ostataka rimskog hrama i urbane vile. U grobovima je ostalo očuvano mnogo zavjetnih predmeta poput žara, ornamentalno ukrašenih kamenih ploča ili skulptura.

Najstarija skulptura istarskog autohtonog božanstva pronađena je upravo na ovom lokalitetu. Skulptura datira još iz vremena željeznog doba, a isklesana je u najvećem monolitu te vrste u Europi. Ova kamena gromada položena vodoravno duga je 202 cm, široka 43 cm i visoka 125 cm, a težina joj je oko dvije tone. Božica plodnosti danas je izložena u Arheološkom muzeju Istre u Puli.

Posljednjih godina u Nezakciju se u sklopu Dana Antike održava kostimirano uprizorenje života Histra prije i za vrijeme opsade Rimljana uključujući razne sadržaje i animacije za građane i goste.


Current track

Title

Artist

Background