Na današnji dan rođen je Dalaj Lama

Written by on 6. srpnja 2021.

Nakon smrti jednoga dalaj lame visoki redovnici kreću u potragu za djetetom koje će proglasiti idućom inkarnacijom linije dalaj lama, a otkrivaju ga po tome što dijete “prepoznaje” predmete koji su pripadali umrlom dalaj lami. Dijete za koje nađu da je novoutjelovljeni dalaj lama tada odvode u Lhasu, gdje ga do odrasle dobi poučavaju ostali visoki lame. Potraga za novim dalaj lamom obično traje nekoliko godina. Izbor novog dalaj lame gotovo uvijek je bio praćen političkim unutarhijerarhijskim i izvanhijerarhijskim manipulacijama.

U borbama za vlast u vrhu tibetanske budističke hijerarhije bilo je ubijeno pet dalaj lama. U dijelom samostalnoj državi, a dijelom u autonomnoj jedinici u sastavu Kine, dalaj lame su do 1959. djelomično imale i svjetovnu vlast. 14. dalaj lama te je godine nakon tibetanske pobune i kineske vojne intervencije otišao u izbjeglištvo.

Tibetanski budisti vjeruju da je dalaj lama reinkarnacija svojih prethodnika i da je ljudska emanacija bodisatve Avalokitešvare, poznatog po snazi suosjećanja. Sadašnji dalaj lama 14. je po redu na toj poziciji i smatraju ga reinkarnacijom 13. dalaj lame, koji je umro dvije godine prije njegovog rođenja. Trenutni dalaj lama, svjetovnim imenom Tenzin Gyatso rođen je 6. srpnja 1935. u zemljoradničkoj obitelji na samom rubu Tibeta. Nakon smrti prethodnog dalaj lame redovnici su organizirali potragu za djetetom u kojeg se trebao reinkarnirati. Smjernica za traženje bila im je to što je pokojni dalaj lama nakon balzamiranja navodno čudesno okrenuo glavu prema sjeveroistoku.

Godine 1959. nakon kineske okupacije dalaj lama morao je napustiti Tibet i naseliti se u Indiji. Tamo i danas živi, u selu McLeodGanj u sjevernoj Indiji, gdje je sadašnje sjedište Tibetanske vlade u izbjeglištvu.

On je i prvi dalaj lama koji je otputovao na Zapad gdje je nastojao upoznati svijet s budizmom i promovirati koncept univerzalne odgovornosti, etike i međureligijske komunikacije. Za svoj nenasilni otpor kineskoj okupaciji Tibeta 1989. dobio je Nobelovu nagradu za mir. 


Current track

Title

Artist

Background