Na današnji dan 1996 godine rođena je prva klonirana životinja na svijetu, ovca Dolly

Written by on 5. srpnja 2021.

Na današnji dan 1996 godine na svijet je došla prva klonirana životinja od stanice odrasle jedinke. Ovca je nazvana Dolly i ubrzo je postala najpoznatija ovca na svijetu, a danas je sinonim za kloniranu životinju uopće. Kloniranje su obavili znanstvenici iz škotskog instituta Roslin, pokraj Edinburgha. Uzeli su jednu stanicu odrasle ovce i njenu jezgru ubacili u jajnu stanicu druge. Takav zametak usadili su u maternicu treće ovce, koja je ojanjila Dolly. Time je Dolly genetski potpuno jednaka prvoj ovci, tj. Dolly je njezin klon.

Dolly je svoje ime dobila po slavnoj glazbenici Dolly Parton, poznate po svom bujnom poprsju i to zato što je stanica s pomoću koje je izvršeno kloniranje uzeta iz mliječne žlijezde odrasle ovce.

Ovca Dolly doživjela je šest godina, na žalost oboljela je od teškog oblika upale pluća, pa su je morali eutanazirati. Još uvijek traju dvojbe je li kloniranje uzrok relativno rane smrti ovca Dolly, jer je plućna bolest bila uzrokovana jednom vrstom virusa, a i jedna druga ovca iz istog stada umrla je od nje. Neki, međutim, nagađaju kako je uzrok rane smrti možda ipak bio u činjenici da je Dolly klonirana od odrasle ovce stare šest godina, pa su joj telomeri odredili starost od 6 godina već pri rođenju. Ovce pasmine Finn Dorset, kakva je bila i slavna Dolly, imaju očekivan životni vijek od cca 11 do 12 godina.

Za svog života ovca Dolly je prirodnim začećem ojanjila 6 janjaca, koji su nazvani Bonnie, Sally, Rosie, Lucy, Darcy i Cotton.

Izdvojena fotografija: Wikipedija


Current track

Title

Artist

Background