Na današnji dan 12.07.1893. godine nastala je famozna Žuja

Written by on 12. srpnja 2021.

Povijest Zagrebačke pivovare započela je onog trenutka kada su ljubitelji piva shvatili kako mali pivari ne uspjevaju zadovoljiti potražnju za pivom za grad čija je populacija bivala sve veća.

Na današnji dan 12.07.1893. godine svečano je otvorena Zagrebačka pivovara u vrtu na Gornjoj Ilici. Bio je to događaj koji je privukao tisuće građana Zagrebva.

Jedna od zanimljivosti je da je vrt novootvorene pivnice osvijetljen električnom rasvjetom i to punih petnaest godina prije nego je sam grad Zagreb uveo javnu električnu rasvjetu. Iznad terase je izgrađen krov koji je goste štitio od sunca i vjetra, a unutrašnjost pivovare imale je i sustav za hlađenje.  Za ono vrijeme Zagrebačka pivovara je bila zasigurno jedna od najmodernijih pivovara u Europi.

 

Inicijatori ideje o izgradnji pivovare koja će zadovoljiti potrebe građana bili su grof Gusta Pongratz i barun Petar Dragutin Turković. Osnivačka skupština Zagrebačke pivovare kao dioničkog društva održana je 19.05.1892. godine u prostorijama Hrvatske eskontne banke na Jelačićevu trgu. Uskoro se pristupilo izgradnji tvorničke zgrade po nacrtima arhitekta Kuna Weidmanna, a u izvedbi Janka Grahora.  

Od 2012. godine Zagrebačka pivovara prešla je u vlasništvo društva Molson Coors, jedne od najvećih svjetskih industrija piva, a najpoznatiji proizvod i brend Zagrebačke pivovare je Ožujsko pivo koje je puno poznatije po svom nadimku Žuja.


Current track

Title

Artist

Background