Marlera, zapostavljena ljepotica

Written by on 28. lipnja 2021.

Marlera se prostire na jugoistočnom dijelu istarskog poluotoka te je udaljena desetak kilometara od Pule, nadomak Ližnjana. Marlera obiluje specifično lijepom prirodom s otvorenim vidicima i beskrajnim plavim morem, a omogućuje ugodan boravak u prirodi daleko od gradske gužve i utjecaja urbanizacije.

Na Marleri uglavnom prevladava niska vegetacija s obradivim poljoprivrednim površinama i poljskim putevima. To je prostrano mjesto gdje možete šetati, biciklirati ili jednostavno sjediti i slušati šaputanje mora dok promatrate let galebova, igru valova i ribolovne brodove uz miris slane, morske vode u zraku dok se na obzorju sunčeva svjetlost zrcali na morskoj površini.

Na rtu je izgrađen svjetionik Marlera 1875. godine na udaljenosti 25 metara od mora koji su Ližnjanci nazvali Lanterna. Svjetionik je zbog jake morske struje i snažnih zimskih vjetrova sagrađen u blizini nekoliko otočića i hridi kako bi se osigurala sigurnost plovidbe.

Svjetionik je od same izgradnje pa do 1970. godine uvijek bio naseljen. Sastoji se od izdvojene kule visoke 9 metara sa svjetlom i prizemne zgrade ukupne površine 60 metara kvadratnih. Svjetionik je automatiziran i uključen u sustav daljinskog nadzora, a vodom se opskrbljuje iz vlastite cisterne. Svjetionik je obnovljen 2012. godine i prenamijenjen u vilu za iznajmljivanje. Ima tri spavaće sobe i dvije kupaonice.

Najistočniji predio na jugu Marlere, koji je oko 6 kilometara udaljen od Ližnjana, je punta Grkova. Naziv punte povezan je s naseljavanjem Grka s Cipra u 16. stoljeću.


Current track

Title

Artist

Background