Kako sove okreću glavu za 270 stupnjeva?

Written by on 4. srpnja 2021.

Poznato je da sove ne trebaju oči na stražnjem dijelu glave, jer one svoju glavu mogu okretati u oba smjera i to za 270°.

Kako im to uspjeva, probali su mnogi dokučiti jer većina živih bića bi pri takvom okretanju glave jednostavno prekinula dovod krvi u mozak i u najboljem slučaju palo u nesvjest, a u težim slučajevima bi došlo do moždanog udara ili lomljenja vratne kralješnice koja bi uzrokovala smrt.

Da bi dobili uvid u krvožilni sustav sova znanstvenici su ubrizgali pigment u krvne žile dvanaest mrtvih sova i koristeći CT mogli su vidjeti kako se pigmentna tekućina širi kroz ptičje arterije i nesmetano se njima kreće bez obzira što su glave sova bile okrenute za 270°.

Uzrok tomu je činjenica kako sove imaju kralješke koji su više odvojeni jedni od drugih negoli je to slučaj kod drugih ptica ili sisavaca uključujući i čovjeka. Kod ljudi taj razmak je iste veličine kao i arterije, dok je kod sova u prosjeku do 10 puta veći.

Ti prostori između kralješaka kod sova služe kao prirodni zračni jastuci koji amortiziraju pritisak između arterija i kralješaka, te zahvaljujući tome sove mogu okrenutu svoju glavu velikom brzinom i to za fantastičnih 270°.


Current track

Title

Artist

Background