Gazirana voda, zdrava ili ne?

Written by on 24. rujna 2021.

Postoje ljudi koji kažu nakon olakšanja koje osjete kada popiju gaziranu vodu, kako osobu koja ju je osmislila treba pošteno nagraditi, jer podrigivanje koje im je priuštila donosi stvarno ogromno zadovoljstvo. Da, u nekim trenucima pomislili biste kako je gazirana voda čudo.

Nasuprot nekim mišljenjima kako je gazirana voda štetna, dokazano je ako se ne pije naglo, ne samo da nije štetna, već zna biti jako korisna. Naime, mjehurići iz gazirane vode su nastali ubacivanjem ugljičnog dioksida pod pritiskom, a to znači da takva voda sadrži slabu ugljičnu kiselinu, a to može pomoći osobama s opstipacijom, osobama koje osjećaju glad, a pretile su, može zahvaljujući nadutosti koju stvaraju mjehurići stvoriti osjećaj sitosti.

Također se smatra kako pomaže kod jačih oblika mamurnosti kao posljedica opijanja s alkoholnim pićima.

Druga prednost mineralnih gaziranih voda je svakako sastav, takve vode se obogaćuju s mineralima pa tako uspješno nadoknađuju izgubljene minerale.

Kažimo i koju lošu o gaziranim vodama, naime neki tvrde kako gazirana voda može ošteti zube, pa savjetuju ljubiteljima da gaziranu vodu piju na slamčicu kako ista ne bi dolazila u dodir sa zubima, dok znanstvena istraživanja kažu kako tek veliki unos na dnevnoj bazi, preko 6 litara gazirane vode može oštetiti zubnu caklinu, a teško da itko pije toliko gazirane vode dnevno.

Par zanimljivih činjenica koje smo napisale, ne govore previše niti u korist ali niti na štetu gazirane vode, ali ipak, držimo se onoga što narod kaže, umjerenost u svemu, pa tako i u ispijanju gaziranih voda.


Continue reading

Current track

Title

Artist

Background