17.09.2011. smatra se danom početka pokreta Occupy Wall Street

Written by on 17. rujna 2021.

17.09.2011. započele su demonstracije na Manhattanu u New Yorku sa središtem u parku Zuccotti, smještenom stotinjak metara od poznatog Wall Streeta. Zuccotti Park nalazi se gotovo u središtu njujorškog Financijskog okruga.

Aktivističku akciju koja se od 17. rujna odvijala na ulicama New Yorka, odnosno prosvjede protiv vodećih američkih banaka koje njihovi sudionici drže odgovornima za naglo osiromašenje svjetskog pučanstva i druge štetne posljedice globalne financijske krize. Akciju je 17. rujna započela kanadska protukonzumeristička organizacija Adbusters, a s vremenom joj se priključio niz drugih pojedinaca i organizacija, uglavnom pripadnika američke radikalne ljevice, a logističku potporu im je pružila i svjetska aktivistička organizacija Anonymous.

Premda organizatori tvrde da će se demonstracije, u obliku “zauzeća” javnih površina nastaviti dok “se ciljevi ne ostvare”, ti ciljevi još uvijek, prema njihovim riječima “nisu formulirani”; neki od sudionika su, pak, naveli da se oni prvenstveno odnose na nastojanje da se ukloni štetni utjecaj “kapitala” na američku politiku odnosno da se najbogatijim pojedincima i tvrtkama nametnu visoki porezi i tako prikupljenim sredstvima održe savezni socijalni programi i izbjegnu rezovi izazvani gospodarskom krizom i proračunskim deficitom.

Ljevičarski aktivist i bivši visoki funkcionar Obamine administracije Van Jones, koji se priključio prosvjedima, najavio je kako će se prosvjedi pretvoriti u “Američku jesen”. Na demonstracijama se okupljalo između nekoliko stotina do nekoliko tisuća ljudi i uglavnom nisu zabilježeni nikakvi ozbiljni incidenti. Iznimka je predstavljalo policijsko bacanje paparnog spreja u lice tri demonstrantice 24. rujna (a što je demonstrantima donijelo brojne simpatije u međunarodnoj javnosti) te masovno uhićenje 700 prosvjednika koji su 1. listopada 2011. blokirali Brooklynski most.

Dio komentatora smatra kako je protestna akcija u New Yorku prvi ozbiljniji odgovor američke ljevice i demokrata protiv desnih populista okupljenih u Pokret Tea Part.

Izdvojena fotografija: David Shankbone


Current track

Title

Artist

Background