Prvih sto dana nove vlasti na čelu Grada Vodnjana

Written by on 7. rujna 2021.

Sto dana nakon stupanja na dužnost novi gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio analizirao je dosadašnji rad nove gradske vlasti i izrazio zadovoljstvo postignutim. Nakon analize zatečenog stanja, prvi potezi bili su upravo oni najavljeni u predizbornoj kampanji zbog koji su njemu i njegovom timu građani ukazali povjerenje na izborima 16. svibnja 2021. godine.

Prvi korak u smjeru povećanja transparentnosti bio je organiziranje konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća na Narodnom trgu kojoj su mogli prisustvovati svi zainteresirani građani. Na ostalim sjednicama uveden je prijenos uživo na gradskoj Facebook stanici i YouTube kanalu.

Pokrenuta je reorganizacija i sistematizacija Gradske uprave kako bi se povećala učinkovitost i efikasnost. Donesena je Odluka o preustroju te je usvojen novi Pravilnik o unutarnjem redu koji će uz sistematizaciju racionalizirati rad Gradske uprave. Uvedene su precizne procedure cirkulacije dokumenata između gradonačelnika i gradskih službi kojima se želi uspostaviti nadzor i transparentnost što otvara povratak povjerenja građana u rad Grada. Radi se i na uvođenju sustava Otvorenog grada koji će omogućiti nadzor trošenja gradskih proračunskih sredstava.

Uz to, angažirani su vanjski odvjetnici koji rješavaju oko 200 pravnih postupaka pred sudovima, pokrenuta je naplata potraživanja te je upućen poziv središnjoj državnoj reviziji kako bi se provela ciljana revizija.

Po istom principu nova je vlast postupila i s gradskim poduzećima Contrada d.o.o. za komunalne djelatnosti i Castelier d.o.o. zaduženim za pokretanje turističkog razvoja i jačanje gospodarstva. Direktori su opozvani nakon što im financijska izvješća nisu izglasana na Gradskom vijeću te su u obje postavljeni privremeni direktori. U Castelieru je zatečen manjak od 450 tisuća kuna pa se moralo odmah reagirati i uvesti nove modele poslovanja kako se isto ne bi ponovilo. Za direktora Contrade u tijeku je javni natječaj, a kriterij za izbor bit će stručnost i odgovornost čime će se osigurati da komunalno poduzeće postane uzorno.

Opozvao se i Savjet mladih koji od svog formiranja nije aktivno djelovao te će se raspisati natječaj za nove članove.

„Iza nas je izazovno razdoblje u kojem je započet velik dio procesa koje smo najavljivali prije stupanja na vlast. Povećanje efikasnosti i transparentnosti u radu Gradske uprave najvažniji su koraci prema povratku povjerenja građana u institucije upravljanja njihovim gradom. Vjerujemo da će nas građani poduprijeti u našim nastojanjima i da ćemo zajedno graditi još bolji sustav na korist svih stanovnika Vodnjanštine“, izjavio je gradonačelnik Edi Pastrovicchio.

Pokrenut je i niz projekata koji su od temeljne važnosti za razvoj ovog područja i poboljšanje kvalitete života lokalne zajednice.

Potpisan je projekt realizacije STEM tvornice s Institutom za razvoj i inovativnost mladih, a projekt je kandidiran na fond. Ovim projektom želi se omogućiti mladima da pristupe tehnologiji i kroz edukacije steknu STEM kompetencije, a Vodnjan pozicionirati kao visokotehnološko središte Istarske županije.

U suradnji s Talijanskom Unijom pokrenut je projekt sanacije krova na dječjem vrtiću Vodnjan, za čiju je obnovu talijanska Unija izdvojila 200 tisuća kuna.

Pokrenuta je izgradnja prometnice u gospodarskoj zoni Vodnjan – Sjever sa svom potrebnom infrastrukturom. Vrijednost investicije je 6.637.761,94 kuna, a dodijeljena bespovratna sredstva iznose 5.619.041,76 kuna. U pripremnoj je fazi i projekt izgradnje prometnice s komunalnom infrastrukturom u industrijskoj zoni Galižana, čija je vrijednost 6.842.290,81 kuna, dok su ugovorena bespovratna sredstva u iznosu od 5.815.947,17 kuna.

Realiziran je idejni projekt za sanaciju zvonika u Galižani koji iznosi oko dva i pol milijuna kuna od čega 100 tisuća kuna je osiguralo Ministarstvo kulture i medija. Pripremljena je projektna dokumentacija za energetsku obnovu vrtića u Galižani, te se dovršava financijska rekonstrukcija kako bi se projekt kandidirao na fond.

Projektna dokumentacija pripremljena je i za zahvate na nogometnom terenu u Peroju, a intenzivno se radi na pronalasku financijskih sredstava.

Uz sve to, i ove godine Grad Vodnjan u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Vodnjana i udrugom Agroturist Vodnjan uspješno je organizirao manifestaciju Vodnjansko kulturno ljeto. Unatoč kratkom roku za organizaciju, lošoj naslijeđenoj financijskoj situaciji te epidemiološkim mjerama, uspjelo se organizirati raznovrsnu i zabavnu manifestaciju koja je uključivala i lokalne umjetnike na zadovoljstvo velikog dijela posjetitelja.

Nova vlast naslijedila je i problematičan projekt obnove dječjeg parka koji je pod bivšim rukovodstvom s početnih dva milijuna kuna skočio na vrtoglavih četiri milijuna kuna što će još dugo opterećivati proračun Grada Vodnjana. Ujedno preveliko kreditno opterećenje, previsoke ponude za izvođenje građevinskih radova te prekratki rok za izgradnju i opremanje, primorale su novu vlast da odustane od projekta Multimedijalnog centra Torcio.

Od samog početka nova vlast naglašava važnost promoviranja politike uključivosti i dijaloga. „S ciljem da Vodnjan postane primjer multikulturalnosti, tolerancije, poštivanja različitosti koje mogu i moraju biti pokretač daljnjeg razvoja, uspostavljena je odlična suradnja s nacionalnim manjinama. Paralelno, uspostavljanjem odnosa s Gradom Umagom i Općinom Bale-Valle želimo da se suradnja izgradi i s ostalim partnerskim gradovima i općinama koje promoviraju iste vrijednosti i planove razvoja kao i Grad Vodnjan“, zaključio je gradonačelnik Pastrovicchio.

Izdvojena fotografija: vodnjandignano.com


Current track

Title

Artist

Background