Predavanje prof. dr. sc. Renate Šamo uz Međunarodni dan pismenosti

Written by on 7. rujna 2021.

Međunarodni dan pismenosti obilježava se svake godine 8. rujna s ciljem promoviranja važnosti učenja i pismenosti te osvješćivanja javnosti o problemu nepismenosti.

Ovogodišnji Međunarodni dan pismenosti Gradska knjižnica i čitaonica Pula obilježit će predavanjem prof. dr. sc. Renate Šamo Je li važniji tekst ili čitatelj?  Predavanje počinje u 18 sati i bit će održano uz poštovanje epidemioloških mjera. Broj sudionika je ograničen te je potrebno prijaviti se na:  programi@gkc-pula.hr.

Premda se pitanje postavljeno u naslovu može činiti provokativnim, ono je jedno od temeljnih u teoriji čitanja, a postavljali su ga brojni autori nastojeći objasniti polazišnu točku čitanja i time ujedno definirati čitanje. Autorica izlaganja daje uvid u tradicionalno i suvremeno tumačenje čitanja (proizvod versus proces), uvodeći nužno koncept strategijskog pristupa, čime nudi ne samo vanjski, nego i unutarnji pogled na čitanje, to jest mehanizme koji njime upravljaju.

Osim teorijsko-praktičnih aspekata ove problematike, ukratko i jasno prikazanih, autorica koristi zanimljive aforizme kao poticaj za razmišljanje o navedenoj jezičnoj vještini koja čini temelj našeg učenja tijekom života. Njezino nas izlaganje navodi na preispitivanje vlastitog pristupa čitanju i čitateljskom identitetu, a proizlazi iz autoričina dugogodišnjeg znanstvenog istraživanja o čitanju na materinskom i, posebice, stranom jeziku. Korisno knjižničarima, učiteljima i nastavnicima te, dakako, svima onima kojima je teško zamisliti život bez čitanja – čitateljima (bez obzira na dob, rod, karakter i ostala obilježja)!

Prof. dr. sc. Renata Šamo redovita je profesorica Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, predstojnica Odsjeka za anglistiku te obnaša funkciju prodekanice za znanstveno-istraživački rad i međunarodnu suradnju. Autorica je ili koautorica ukupno 36 znanstvenih i stručnih radova, samostalno potpisuje dvije znanstvene monografije te ima jednu kouredničku knjigu.

Pismenost je jedno od temeljnih ljudskih prava. Obuhvaćeno je pravom na obrazovanje te predstavlja temelj za stjecanje znanja, osoban razvoj pojedinca te napredak društva u kojem živimo. Razne međunarodne organizacije nastoje obilježavanjem ovog dana potaknuti djecu i mlade da otkriju radost čitanja i učenja te da se ostvari njihovo pravo na obrazovanje u zemljama širom svijeta.

Kako se definira pismena osoba? Prema metodologiji korištenoj u Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine, pismenom se smatra osoba koja može s razumijevanjem pročitati i napisati kratak, jednostavan sastavak o svome svakidašnjem životu, bez obzira na to na kojem jeziku ili pismu osoba čita odnosno piše. Kako navodi Državni zavod za statistiku RH, prema UNESCO-ovim podacima iz 2013., u svijetu je bilo 757 milijuna nepismenih osoba starih 15 i više godina, od čega je 63% bilo žena.

Nepismenost je najrasprostranjenija u južnoj i zapadnoj Aziji, gdje živi 51% nepismenog stanovništva. Podacima Popisa 1953. godine 16,3% ukupnog stanovništva Republike Hrvatske starog 10 i više godina činili su nepismeni. Ako se promatraju promjene u broju nepismenih osoba kroz popise, može se primijetiti da se udio nepismenih osoba smanjuje te je 2011. iznosio samo 0,8%.

Upravo je Međunarodni dan pismenosti prigoda da se ukaže na ovaj problem. Potrebno je iskoristiti taj dan da bi se još jednom upozorilo na važnost pismenosti – kako osnovnih vještina pisanja i čitanja tako i svih drugih vrsta i dimenzija pismenosti.

 

Uz predavanje prof. dr. sc. Renate Šamo, već tradicionalno, na Međunarodni dan pismenosti u središnjoj knjižnici bit će proglašeni i nagrađeni ljetni najčitatelji Dječjeg odjela. Podsjećamo i da svoj djeci do 15 godina, koji se prvi put učlanjuju ili im je isteklo članstvo u Knjižnici, u Dječjoj knjižnici do kraja rujna Knjižnica daruje godišnju članarinu.

Izvor: pula.hr


Current track

Title

Artist

Background