Sutra u Rovinju konferencija Zeleni okvir za plavi Jadran

Written by on 26. rujna 2022.

Konferencija Zeleni okvir za plavi Jadran

27. rujna 2022. (utorak) u 9:45 sati, u Velikoj dvorani Doma kulture (Trg Maršala Tita 12 – II. kat) u Rovinju

 

Konferenciju organiziraju Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula kao nositelj projekta KLIK Pula – Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Pula kao partner na projektu.

Cilj je konferencije ukazati na usku povezanost turizma i poduzetničkih projekata vezanih uz more i vodu te zaštitu mora i okoliša kao i njihovu obvezu održivosti. Konferencija povezuje važne dionike iz akademske zajednice, javnog sektora, civilnog društva i realnog sektora.

Kroz panel rasprave raspravljat će se o ekološkim  utjecajima obalnog i morskog turizma na Mediteranu, odnosno na Jadranskom moru s ciljem osnaživanja znanja s terena i razvoja zajedničkih preporuka za kreatore politike, dionike u turizmu i druge relevantne dionike.

Podsjetimo, Svrha Centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma – KLIK Pula jest povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma kroz unaprjeđenje obrazovne infrastrukture i provedbu programa obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja ljudskih potencijala izvrsne kvalitete.

 

 

O konferenciji Zeleni okvir za plavi Jadran

Turizam uvelike ovisi o kvaliteti prirodnih ekosustava, ali istovremeno snažno pridonosi njihovu iscrpljivanju i krhkosti čime ugrožava vlastitu održivost. Ovom će se konferencijom nastojati dodatno osnažiti svijest najšire ciljane skupine vezane uz tu važnu problematiku. Uključivanje lokalne zajednice i edukacija bitni su element daljnje senzibilizacije donositelja politika, dionika u turizmu, institucionalnih aktera te civilnog društva kao i svih relevantnih pratećih industrija.

Konferencija će nastojati odgovoriti na pitanje kako možemo iskoristiti „plavo gospodarstvo“ te morske i pomorske resurse za poticanje ukupnog gospodarskog rasta zemalja u jadranskom i mediteranskom području. Pritom su razmjena najboljih praksi i preporuke za poticanje te snaženje sinergije u području „plavog rasta“, posebno važni.

Vrhunski stručnjaci te ostali važni dionici vezani uz navedenu tematiku doprinijet će  promišljanju o načinu valorizacije mora s naglaskom na njegovo dugoročno očuvanje i zaštitu. Kroz dvije panel diskusije, koje su tematski povezane – no istovremeno i sasvim različite – nastojat će se prikazati konkretni primjeri dobre prakse korištenja morskih resursa te konkretno implementirati spoznaje o zaštiti mora u javni, privatni i civilni sektor odnosno u cjelokupno turističko poduzetništvo na ovom prostoru.

Težnje u turizmu s naglaskom na održivo korištenje morskih resursa danas su aktualnije no ikada ranije, a kroz konferenciju želi se izravno doprinijeti promišljanju o načinu valorizacije mora s naglaskom na njegovo dugoročno očuvanje i zaštitu.


Current track

Title

Artist

Background