U ponedjeljak počinje 3. FLIT – Festival talijanske književnosti – Festival della letteratura italiana

Written by on 15. listopada 2021.

Nastao kao projekt poticanja čitanja namijenjen mladima, Festival talijanske književnosti, u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Pula – Središnje knjižnice Talijana u RH, stigao je do svog trećeg izdanja. Ovogodišnji Festival bit će održan od 18. do 22. listopada, u Tjednu talijanskog jezika u svijetu.

Ovogodišnje izdanje bit će posebno: veći dio programa održat će se online (Zoom). Unatoč epidemiološkim mjerama, mladi će ipak imati priliku  uživo razgovarati s autorima, osobama koje su stvorile priče pročitane i obrađene na nastavi, jer susret s autorom uzbudljiv je i emotivan trenutak, koji ostavlja trag. Ključno je omogućiti mladima dijalog s piscima, razgovore s osobama koje su stvorile priče koje čitaju u razredu, postavljanje pitanja i suočavanje s osjećanjima, mišljenjima i stavovima koja naviru iz pročitanog.

Ovogodišnji gosti Knjižnice tri su velika talijanska književnika za mlade: Gabriele Clima, Enrico Galiano i Paola Zannoner. Uz susrete s autorima, publici će biti dostupni i intervjui koje je priredila novinarka Luisa Sorbone. Ovogodišnji Luisini sugovornici su: Dario Fertilio, Diego Marani, Michele Monina, Pino Roveredo i Francesco Veltri.

Nastavlja se i literarni natječaj Passaparola namijenjen mladima koji vole pisati i ne libe se izraziti vlastita mišljenja i podijeliti ih sa svojim vršnjacima.

Obilježavanja lika i djela Dantea Alighierija

Dio programa trećeg izdanja FLIT-a u godini obilježavanja lika i djela Dantea Alighierija posvećen je tom velikom pjesniku, u koji su se uključiti kako učenici tako i profesori i školski knjižničari: projekt Dante 9-7-9, koji je ostvaren u suradnji sa školskim knjižničarima Istarske županije, i akcija čitanja naglas Profesorski put u Pakao. 

Ove godine ugostit ćemo i izložbu Putovanje po Italiji u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, koja kroz dvadeset ilustriranih panela predstavlja najznačajnije zanimljivosti talijanskih regija kroz umjetnost, poznate osobe i tipične lokalne proizvode.
U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje RH, kao dio popratnog programa, bit će održano online stručno predavanje na temu Kako i što čitamo u školi?
flit

Ovim programom Knjižnica se pridružuje se brojnim aktivnostima, manifestacijama i događanjima koji se u Godini čitanja, proglašenoj u okvirima realizacije Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, organiziraju diljem Hrvatske.

Detaljnije o gostima i pojedinim programima 3. FLIT-a, kao i pristupne podatke za praćenje programa online možete pronaći na www.flit.gkc-pula.hr

FLIT 2021. je financiran sredstvima Regije Friuli Venezia Giulia, putem Pučkog sveučilišta u Trstu, Ministarstva kulture i medija RH i Grada Pule.


Current track

Title

Artist

Background