TOSCA U SRIJEDU OTVARA 3. FESTIVAL SUMMER CLASSICS U PULSKOJ ARENI

Written by on 6. srpnja 2021.

Četvrtak, 7. srpnja 2021. je dan kada će Pula biti u znaku Puccinijeve opere “Tosca” čija izvedba, s početkom u 21.00 sat, otvara ovogodišnji, 3. Summer Classics / Ljetnu klasiku, festival Opere riječkog HNK Ivana pl. Zajca u pulskoj Areni.

Tom će prigodom, koja će ponuditi vrhunski ljetni doživljaj i nezaboravno iskustvo pod zvjezdanim nebom, drevni rimski amfiteatar postati poprištem pravog opernog trilera, jedne od najpoznatijih i najizvođenijih opera u svijetu svih vremena.
Pod dirigentskim vodstvom maestra Philippa von Steinaeckera, a u režiji Marina Blaževića, ova će opera na fascinantnu pozornicu  Arene donijeti intenzivnu priču prepunu snažnih emocija, pravi vrtlog u kojem se prepliću političke intrige, bijeg i potjera, ljubomora, izdaja, fatalna požuda, nemoralna ponuda, ali iznad svega ipak vjera u umjetnost, ljubav  i – slobodu.
U režiji Marina Blaževića „Tosca“postaje i predstavom u čijem svakom od tri čina, publika gleda tri različita načina njezine moguće inscenacije: od opernog historicizam čija vizualnost počiva na ljepoti kazališnog slikarstva i „autentičnim“ kostimima, preko „aktualizacije“ operne priče do operne režije svedene na neophodno: glazbu, dramu, glas, glumu, osobnost izvođača i intenzitet doživljaja.

Puna intrige i strasti, gdje se tenzije između ljubavi i izdaje snažno sudaraju, „Tosca“ uvijek oduzima dah, a vječne arije kao što su Vissi d’arte, E lucevan le stelle, Te Deum te duet Tosce i Cavaradossija iz 3. čina zasigurno će posebno zazvučati među zidinama drevnog zdanja, a pod otvorenim ljetnim nebom.
Još je Puccini rekao da za je za razliku od njegovih ranijih opera, atmosfera „Tosce“ senzualna i strastvena. A teško da za ovu napetu bezvremensku priču, istodobno ljubavnu melodramu i politički triler, postoji prikladnija scenografija  od rimskog zdanja koje je nekoć bilo gladijatorsko borilište i mučilište zarobljenih pobunjenika.  
Velika ljubav operne dive Florije Tosce i revolucionara, slikara Cavaradossija konfrontirana je s principima političkih i moralnih uvjerenja. Odlučni je to sukob jedne žene, koja je uvjerena da život treba posvetiti ljubavi i umjetnosti, i društva.  

U naslovnoj će ulozi nastupiti glasovita njemačka sopranistica, počasna članica riječke Opere Maida Hundeling. Uvijek fascinantna i sugestivna solistica koja oduševljava publiku i kritiku diljem Europe, ove će godine spojiti pulsku i veronsku Arenu, gdje će također nastupiti u glavnim sopranskim ulogama . Uz nju će ulogu Cavaradossija tumačiti mediteranski strastveni Dimitris Paksoglou, prvak Grčke nacionalne opere koji je veliki dio karijere ostvario u francuskim opernim kućama. U ulozi Scarpije će biti nenadmašni, demonski  Giorgio Surian, koji se ovom ulogom proslavio na pozornicama diljem opernog svijeta.

Solističku ekipu čine i Luka Ortar kao Cesare Angelotti, Ivan Šimatović kao Crkvenjak, Filip Filipović u ulozi Spolette, Slavko Sekulić kao Sciarrone i Ključar te Vanja Zelčić kao Glas pastira.
U izvedbi sudjeluju Riječki simfonijski orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca.
Kostimografiju potpisuje Sandra Dekanić, a scenografiju s Alanom Vukelićem supotpisuje Marin Blažević kao i svjetlo s Daliborom Fugošićem.

Podsjetimo da je ova predstava riječke Opere, izvođena na pozornici „Zajca“, uvrštena među najbolje glazbene događaje u svijetu 2019. godine prema izboru uredništva specijaliziranog talijanskog web magazina Operaclick.com. Tako je 2020. godine na popis najboljih dospjela u konkurenciji s više od 400 svjetskih glazbenih događaja, zahvaljujući čemu se našla u društvu s produkcijama doista najboljih i najglasovitijih na svijetu kao što su primjerice milanska La Scala ili newyorška Metropolitan Opera.

Ulaznice za “Toscu” i ostale programe festivala “Summer Classics” su dostupne putem sustava Eventim (www.eventim.hr) i na prodajnom mjestu ispred Arene (radno vrijeme: 9-13 i 18-22 sati, a na dan izvedbe od 9 sati do početka predstave). Festival se nastavlja u petak, 9. srpnja koncertom Classical Favorites 1  / Omiljena klasika 1.


Current track

Title

Artist

Background