Priopćenje Nezavisne liste FZ, Platforme Možemo Pula i SDP-a Pula

Written by on 10. kolovoza 2021.

Javni poziv za članove nadzornih odbora

U cilju uspostavljanja djelotvornijeg sustava kontrole i nadgledanja poslovanja trgovačkih društava i primjenu najviših standarda u interesu osnivača, uprave društva, zaposlenika, kupaca, dobavljača i lokalne zajednice danas je Grad Pula objavio javni poziv za imenovanje članova nadzornih odbora trgovačkih društava.

Tim povodom, partneri u Gradskom vijeću i pozicija, šalju priopćenje.

Filip Zoričić, Nezavisna lista: “Javni poziv za članove nadzornih odbora jedan od novih koraka u transparentnosti nove politike koja upravlja Gradom i naše programske koalicije. Uz transparentnost, tu su stručnost i moral i od toga ne odstupamo i to su premise kojima želimo započeti nove procese u gradu koji će vratiti povjerenje u politiku, struku i ljude. Rad trgovačkih društava bit će transparentan, neće više biti centralizacije i središta moći i neće jedan odlučivati o svemu.”

Dušica Radojčić, MOŽEMO Pula: “Izvještaji o radu trgovačkih poduzeća koje smo imali prilike vidjeti na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća pokazuju da nadzorni odbori nisu ispunjavali svoje zadaće nadziranja vođenja poslova niti su vodili računa o transparentosti raspolaganja javnim resursima.

Ta je omerta’i bila željeni rezultat stranačkog kadroviranja u nadzornim odborima. Stoga smo kao prvi korak naložili svim poduzećima da na svojim internetskim stranicama objave sve dokumente kojima je regulirano njihovo djelovanje – popis članova svih tijela upravljanja, društvene ugovore o osnivanju, poslovnike o radu, odluke o iznosu naknada članovima nadzornih odbora, zapisnike sa sjednica, planove i izvještaje o radu. Sljedeći korak je izbor članova i članica nadzornih odbora koji će imati potrebnu stručnost i iskustvo.  

To će osigurati djelotvorniji sustav kontrole poslovanja u cilju postizanja temeljne funkcije javnih poduzeća – uspostavljanje kvalitetne, učinkovite, dostupne i ekonomične javne usluge. Zaboravite namještene natječaje, pozivamo najbolje stručnjake da se jave na ovaj poziv.” 

Sanja Radolović, SDP Pula: “Provedbom javnog poziva za izbor članova nadzornih odbora trgovačkih društava Grada Pule želi se postići  transparentnost u radu, ali i povećanje efikasnosti i kvalitete rada samih trgovačkih društava.

Ne želimo da u nadzornim odborima kao do sada sjede samo osobe obojane određenim političkim predznakom koje bespogovorno dižu ruke i klimaju glavom bez da uopće razumiju materijale o kojima glasuju i koji bi trebali biti predmet rasprave na sjednicama nadzornih odbora.

Zbog toga od kandidata za članove/ice nadzornih osoba i tražimo određeni stupanj obrazovanja i radnog iskustva. Do sada su nadzorni odbori u trgovačkim društvima bili potpuno marginalizirani i umjesto da budu samostalni u svom radu, intervencije su dolazile s Foruma 1 u vidu toga koji materijali će se staviti na dnevni red sjednice i kako će se glasati. Prilično nestvarno, ali istinito. To se sada mijenja i članovi/ice nadzornih odbora imati će samostalnost u svom radu, ali odgovornost koja dolazi s time.”

 

Izdvojena fotografija: Wikipedia


Current track

Title

Artist

Background