PAPIRAONICA – radionica izrade recikliranog papira

Written by on 4. studenoga 2022.

PAPIRAONICA – radionica ručne izrade recikliranog papira

Udruga Zelena Istra i Savez udruga Rojca pozivaju građane na besplatnu radionicu  izrade recikliranog papira koja će se održati u četvrtak 10.11. od 17:30 sati u Radioni Re-Geppetto u DC Rojc. Kroz ovu radionicu polaznici će dobiti znanje, savjete i praksu kako napraviti vlastiti reciklirani papir.

Radionicu vodi Ana Cvitić iz Pule, magistra dizajna koja od završetka studija ima svoj obrt za dizajn koji pred koju godinu postaje studio za ručnu izradu papira. Papir i njegova “moć” je od samog početka studija bio moja strast, koju ću probati prenijeti na sve one koje to bude zanimalo. Vrlo rado ću podijeliti svo svoje znanje vezano uz papir i uz sam proces izrade sa svima koji dođu. A sve što naučiš i napraviš tokom radionice možeš ponijeti doma i koristiti za svoje buduće projekte primejrice vizitke, umjetnički rad ili pozivnice..” -ističe Ana.

Radionica započinje uvodom u povijest i vrste papira, te potrebnom alatu za njegovu izradu (u trajanju od 30 min). Zatim slijedi sama izrada papira gdje će svatko po svojim željama izraditi vlastiti papir (1 h). Polaznicima je osigurano sve potrebno za radionicu (alati, pribor, zaštitne pregače, smjesa za papir, dodaci i dekoracije za papir, kalupi i sita). Budući da se papir mora naknadno sušiti i prešati, polaznici će finalni produkt dobiti poštom na kućnu adresu.

Papir koji se  izrađuje na radionici  prirodan je i recikliran, bez umjetnih dodataka, koristit  će se stari uredski, novinski i drugi iskorišten papir. Dodatke (dekoracije, boje) za izradu papira voditeljica je većinom sama pripremila ili uzgojila kroz proteklu godinu.

Broj mjesta na radionici je ograničen te su potrebne prethodne prijave na ured@zelena-istra.hr

Radionice vještina provode su u okviru projekta Projekt „ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo“ provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83 kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

 


Current track

Title

Artist

Background