Lumeni iz Gimnazije posjetili Županiju i poslali važnu ekološku poruku

Written by on 4. studenoga 2022.

Mladi ekološki aktivisti Lumeni iz eko-škole Gimnazija Pula danas su, u sklopu EU projekta svjetskog značaja „Vrijeme nam istječe – Running Out of Time“, posjetili središte Istarske županije, u Puli.

Pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac pozdravio je okupljene mlade aktiviste i profesoricu Teodoru Beletić te im je čestitao na vrijednom trudu i angažmanu.

„Nažalost, da su klimatske promjene stigle osjetili smo ovog ljeta kad smo bili prinuđeni uvesti 1. stupanj redukcije vode upravo zbog malih količina padalina koje su bile primjerenije pustinji, a ne Istri. Svima je jasno da se klima nepovratno promijenila. Iz tog se razloga i Istarska županija opredijelila za dugoročno održiv razvoj te zamjenu fosilnih goriva za električnu energiju s onom iz obnovljivih izvora energije, prvenstveno solarne energije. Također, poticat ćemo racionalnije korištenje pitke vode, odnosno upotrebu tehničke vode iz pročistača za zalijevanje, navodnjavanje i pranje ulica, jer smatramo kako je voda najbitniji resurs kojeg imamo. Turistički sektor u Istri radi i na dodatnom podizanju kvalitete turizma i njegovom daljnjem održivom razvoju jer smo kvantitetu dostigli. Isto tako, istarski župan i Županija posvećeni su na polju borbe protiv bespravne gradnje, kako bi zaustavili uništavanje našeg prostora i ilegalnu gradnju“, istaknuo je pročelnik Glušac poručivši na kraju mladima da budu glasni i uporni u promicanju svojih ekoloških poruka.

Voditeljica Lumena, profesorica Beletić zahvalila se Istarskoj županiji na prijemu i prenijela jasnu ekološku poruku o nužnosti promjene načina života.

„Ovdje smo povodom Konferencije o klimatskim promjena koja se sutra održava u Egiptu, sa željom da u ovoj štafeti predamo poruku: političari slušajte znanstvenike, ne kradite nam budućnost. Svi smo mi odgovorni za ove klimatske promjene koje se događaju i za klimatske katastrofe koje nam se spremaju. Na Pariškoj konferenciji 2015. godine, političari su se dogovorili da ćemo hitno preći na post-fosilno društvo, ali nažalost to se još uvijek ne događa i zato je ova poruka svjetskim čelnicima da pređu s riječi na dijela. Više radite manje pričajte. Jedino zajedničkom suradnjom, konstantnom edukacijom možemo napraviti stvarne promjene“, rekla je profesorica Beletić.

Štafeta se kretala u dionicama od igrališta Gimnazije Pula do Arene – Portarate – Foruma i Istarske županije. Trkači, nosioci štafete, simboliziraju znanstvenike i eko aktiviste – pionire u spoznaji eko problema i opasnosti eko krize započete industrijskim kapitalističkim društvom, čiji je osnovni cilj proizvodnje – profit, bez obzira na cijenu i posljedice koje ostavlja na zajednicu i okoliš.

 


Current track

Title

Artist

Background