Otpušteni radnik Arsenala Ludovico Mares postao svjetski poznat proizvođač maski i peraja

Written by on 21. siječnja 2019.

Krajem pedesetih ili prvih godina šezdesetih u tadašnjoj Prvomajskoj ulici, baš preko puta prvog Ciscuttijevog kazališta otvorena je nova prodavaonica nad čijim je ulazom stajao natpis “Lov i ribolov”. Imala je velik stakleni izlog koji se mijenjao dvaput godišnje. Od jeseni do proljeća u izlogu je uz preparirane divlje životinje i ptice bila izložena oprema za lov, puške, pištolji, municija. No, već krajem svibnja lovačku opremu zamijenile su osti, udice, parangali, uz što su nešto zatajnije, kao tek usput, bile izložene peraje, maske, podvodne puške, oprema za ronjenje. Za nas, djecu iz uskih ulica pulskog starog grada, pogled u taj izlog bilo je prvo saznanje da za uživanje u svakodnevnim odlascima na kupanje više neće bili dovoljni samo kupaće i šugaman.

Odrastanje u Pallazinama

Dječačka čežnja za, u to vrijeme rijetkima dostižnom maskom, perajama i drugom opremom na kojoj je velikim slovima bilo utisnuto MARES, ostala je tako u arhivima pamćenja cijele jedne generacije koja je počela stasati sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Do danas, kao malo koji brend, Mares instinktivno podsjeća na ljeto, na more i ostaje sinonim za ronjenje i uživanje u morskim dubinama. Malo je kome poznato da je za to najzaslužniji jedan Puležan, Ludovico Mares, osnivač i vlasnik tvrtke koja je zahvaljujući njegovim izumima i patentima postala najpoznatiji proizvođač ronilačke opreme na svijetu.

A sve je počelo u Puli, tek kojih stotinjak metara od prije spomenute prodavaonice, na kraju današnje Ulice Sergijevaca, na Portarati, u prostoru tadašnje trgovine metalnih dijelova i alata Ferramente Paulletta. Na mjestu gdje je danas frizerski salon, tu je tada dvadesetjednogodišnji Ludovico od zračnice automobilske gume i okruglo izrezanog stakla napravio prvu masku za ronjenje.

Ludovico Mares rođen je u Puli 10. veljače 1898., na Palazzinima, tadašnjoj Lissa Strasse. Kršten je mjesec dana kasnije u pulskoj katedrali u čije je knjige krštenih upisan kao Ludovicus Franciscus Maresh.

Ludwig, kako su ga zvali roditelji, bio je prvo dijete u obitelji arsenalskog radnika Vincenta Mareša i Ivane, kćeri Martina Maglice, trgovca vinom pristiglim u Pulu iz dalmatinskog zaleđa. Ludwigov otac Vincent u potrazi za poslom došao je u Pulu iz Češke, sjevernog dijela Austro-Ugarske Monarhije u čijem se sastavu tada nalazila Pula, glavna ratna luka Monarhije. Zaposlio se u Arsenalu kao brodski mehaničar i nakon što je osnovao obitelj, nastanio se u novom naselju Palazzine u pulskoj četvrti San Policarpo. U tom je naselju, okružen djecom mornaričkih časnika i dobro plaćenih arsenalskih namještenika, mali Ludwig imao sretno i bezbrižno djetinjstvo.

(Anton PERCAN – Glas Istre)

 


Current track

Title

Artist

Background