Dani arhitekture u Istri 2021 od 24.09. do 10.12.

Written by on 22. rujna 2021.

Predstavljanjem projekata za Pulu, studentskih, diplomskih i magistarskih radova članova DAI-SAI-a i gostiju, Dani arhitekture u Istri ove se godine fokusiraju na novo pridobivena područja grada koje građani još nisu imali prilike koristiti, ali i na pojedinačne lokacije u povijesnoj jezgri. Nekadašnja vojna područja Muzil i Valelunga nakon osamostaljenja države ostaju nedostupna i zapuštena do dana današnjega, a utvrde austrougarskog fortifikacijskog sustava desetljećima propadaju neiskorištene i zarasle korovom. Radi se o području ukupne površine veće od povijesne jezgre grada, obalne linije duže od dvije trećine pulskog zaljeva.

Unatoč nedostatku urbanističkih koncepata i gubitku vjere u planski razvoj grada, o tim se mjestima ipak razmišljalo na različitim visokoškolskim ustanovama, a i sami su građani imali poticajne ideje. Tijekom trideset godina nastajali su projekti, radionice, istraživački i umjetnički radovi različitih namjenskih mogućnosti i načina korištenja tih prostora, koji su po prirodi stvari oduvijek pripadali građanima.

U svjetlu transformativnih procesa u koje Pula nedvojbeno ulazi, a urbanističke vizije i planovi potaknuti velikim gospodarskim interesima niču odjednom brže nego ikad prije, važno je zauzeti kritički stav prema ponuđenim idejama. Važno je znati čitati kontekst prostora, te na sveopću dobrobit prepoznati i iskoristiti ono što već postoji u njemu, što znači da urbanističko rješenje ne mora uvijek rezultirati arhitekturom u fizičkom obliku. Na pragu smo konačnog pripojenja tih područja gradu, vrijeme je da nove prostorne akvizicije postanu dio naše svakodnevice, planova i razgovora, novi kvartovi gdje će se stvarati nova memorija grada.

Dani arhitekture u Istri 2021 počinju u petak 24. 9. u 16 sati na Ekonomskom fakultetu u Puli predavanjem Piercarla Palmerinija sa Sveučilišta IUAV iz Venecije s temom Artefakt i divljina. Studije, istraživanja, projekti obnove teritorije i arhitekture, a u 19 sati u Galeriji DAI-SAI-a slijedi otvorenje izložbe magistarskog i diplomskog rada arhitektica Sare Ambruš i Pie Boljunčić na temu revitalizacije nekadašnjih vojnih područja u Puli – Sara Ambruš: Studija uređenja obalnog područja Valelunge i Pia Boljunčić:Revitalizacija pulskog fortifikacijskog sustava i tvrđave Monte Grosso.

Dani arhitekture nastavljaju se u petak 8. 10. u 18 sati u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre (PPMI) otvorenjem Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini u Vodospremi. Međunarodnu suradnju s Arhitektonskim fakultetom u Ljubljani ostvarili smo izložbom studentskih radova seminara Maruše Zorec Prijelazi/Prehajanja koja se otvara u petak 22. 10. u 19 sati u Galeriji DAI-SAI-a, a otvorenje tradicionalne Godišnje izložbe projekata i realizacija članova DAI-SAI-a i gostiju te izložbe sekcije Djeca i arhitektura (DiA DAI-SAI-a) predviđeno je za petak 19. 11. u 19 sati.

 

Impresum:
DANI ARHITEKTURE U ISTRI 2021
Organizacija: Društvo arhitekata Istre (DAI-SAI) – Breda Bizjak, Tihana Nalić, Jasmina Bašić
Partneri programa: Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA), Povijesni i pomorski muzej Istre (PPMI), Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Grafičko oblikovanje: Tihana Nalić / Bobula
Projekt financijski podržavaju: Ministarstvo kulture i medija RH, Istarska županija, Grad Pula
Pokrovitelji: Kamen Pazin d. d., Černelić d. o. o.

Prostorne akvizicije

Fakultet ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković, Pula, Preradovićeva 1, 24. 9. 2021.
Društvo arhitekata Istre (DAI – SAI), Pula, Smareglina 1, 24. 9. – 15. 10. 2021.
Povijesni i pomorski muzej Istre (PPMI), Pula, Gradinski uspon 6, 8. 10. – 28. 10. 2021.
Društvo arhitekata Istre (DAI – SAI), Pula, Smareglina 1, 22. 10. – 12. 11. 2021.
Društvo arhitekata Istre (DAI – SAI), Pula, Smareglina 1, 19. 11. – 10. 12. 2021.

Program:
petak, 24. 9. 2021., Fakultet ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković, Dvorana Pula,
Preradovićeva 1
16 h – Predavanje Piercarla Palmerinija: Artefakt i divljina. Studije, istraživanja, projekti obnove
teritorije i arhitekture, (Sveučilište IUAV, Venecija)

petak, 24. 9. 2021., DAI-SAI, Smareglina 1, Pula
19 h – Otvorenje izložbi Sare Ambruš: Studija uređenja obalnog područja Valelunge i
Pie Boljunčić: Revitalizacija pulskog fortifikacijskog sustava i tvrđave Monte Grosso

petak, 8. 10. 2021., Povijesni i pomorski muzej Istre (PPMI) – Vodosprema,
Gradinski uspon 6, Pula
18 h – Otvorenje Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini

petak, 22. 10. 2021., DAI-SAI, Smareglina 1, Pula
19 h –Izložba studentskih radova seminara prof. Maruše Zorec Prijelazi/Prehajanja

petak, 19. 11. 2020., DAI-SAI, Smareglina 1, Pula
19 h –Otvorenje Godišnje izložbe projekata i realizacija članova DAI-SAI-a i gostiju
Prezentacija aktivnosti sekcije Djeca i arhitektura(DiA DAI-SAI-a)

Detaljnije o programu:
Predavanje Piercarla Palmerinija: Artefakt i divljina. Studije, istraživanja, projekti obnove teritorije i arhitekture, (Sveučilište IUAV, Venecija)
U petak 24. 9. 2021. u 16 sati, Fakultet ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković, Dvorana Pula,
Preradovićeva 1, Pula
Predavanje je na engleskom jeziku.

O predavanju
Na predavanju će se predstaviti rješenja istraživanja provedenih na Sveučilištu IUAV u Veneciji pod vodstvom profesora Armanda dal Fabbra. Teme istraživanja vezane su uz prenamjenu i revitalizaciju urbanih područja Italije, uzimajući u obzir karakteristike specifičnih krajobraza i teritorija.

O autoru
Piercarlo Palmerini
Piercarlo Palmerini doktorirao je na istraživanju arhitektonske kompozicije, a na Sveučilištu IUAV u Veneciji obavlja dužnosti mentora doktoranada na području istraživanja arhitektonske kompozicije pod vodstvom profesora Armanda dal Fabbra.

Izložba:
Sara Ambruš: Studija uređenja obalnog područja Valelunge (magistarski rad, Arhitektonski fakultet, Sveučilište u Ljubljani)
Pia Boljunčić: Revitalizacija pulskog fortifikacijskog sustava i tvrđave Monte Grosso(diplomski rad, Sveučilište IUAV, Venecija)
Otvorenje u petak 24. 9. 2021. u 19 sati, Galerija DAI-SAI-a, Smareglina 1, Pula
Izložba ostaje otvorena do 15. 10. 2021., svakim radnim danom od 17 do 20 sati

O izložbi
Sara Ambruš: Studija uređenja obalnog područja Valelunge
Rad obuhvaća analizu te strateška rješenja za revitalizaciju područja napuštenih vojnih zgrada na Valelungi, nudeći okupaciju prostora kao model aktivacije, koji je predvođen generalnim uputama struke. U tom smislu, stvorio bi se „grad unutar grada“, novo urbano središte koje daje mogućnost susreta kreativnih umova.

Pia Boljunčić: Revitalizacija pulskog fortifikacijskog sustava i tvrđave Monte Grosso
Rad obuhvaća pulski fortifikacijski sustav kao dio jednog zanemarenog te fragmentiranog povijesnog tkiva. Kroz više vrsta multiskalarnih analiza, povijesne, teritorijalne te tipološke, pokušava ponuditi jednostavno rješenje kako objediniti i revitalizirati taj povijesni sustav. Stavljajući u fokus jednu molekulu u tom tkivu (fort Monte Grosso), predlaže se pilot-projekt primjenjiv na čitav fortifikacijski sustav poveziv jednom sportskom-edukativnom-povijesnom rutom.

O autoricama
Sara Ambruš
Sara Ambruš rođena je 1989. godine, upisuje Arhitektonski fakultet u Trstu 2008. godine. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani 2012. s temom Pola: costa urbana? (Pula: urbana obala?). U međuvremenu studira i radi u Budimpešti za mađarski arhitektonski studio ZHJ Architects i nizozemski studio Erick Van Egeraat. Magistrira na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani s temom zapuštenih prostora pulskog akvatorija, a fokus rada stavljen je na područje Valelunge te analizu i strateški prijedlog aktivacije zapuštenih prostora kroz okupaciju.Nakon magisterija radi u ljubljanskom arhitektonskom uredu Atelje S, Enota, a trenutno radi u uredu Atelier Arhitekti.

Pia Boljunčić
Pia Boljunčić, rodom iz Pule, pohađala je osnovnu i srednju školu u Sloveniji te maturirala na SŠOF-u u Ljubljani (Srednja škola za oblikovanje i fotografiju, smjer Umjetnička gimnazija). Studij arhitekture upisala je na Sveučilištu IUAV u Veneciji gdje je diplomirala pod mentorstvom profesora Armanda dal Fabbra.

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini
Otvorenje u petak 8. 10. 2021. u 18 sati, Povijesni i pomorski muzej Istre (PPMI) – Vodosprema,
Gradinski uspon 6, Pula
Izložba ostaje otvorena do 28. 10. 2021., svakim danom od 8 do 21 sat

O izložbi
Nakon premijernog otvorenja i dodjele nagrada u Vili Zagorje na Pantovščaku u Zagrebu u travnju 2021. godine, te repriza u Šibeniku, Rijeci i Zadru, Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata 2020. godine dolazi u Pulu u organizaciji Društva arhitekata Istre (DAI-SAI). Godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata dodjeljuju se od 1960. godine kada je ustanovljena Nagrada Viktor Kovačić, u cilju poticanja arhitektonskog stvaralaštva i javne afirmacije misli i djela hrvatskih arhitekata.
Radove je ocjenjivao stručni žiri u sastavu: Ante Nikša Bilić, Helena Paver Njirić i članovi Stručnog savjeta UHA-e: Breda Bizjak, Tonči Čerina (voditelj), Ivana Ergić, Antonio Grgić, Ana Mrđa, Lea Pelivan i Ana Šverko. Iz vrednovanja radova u konkurenciji za Nagradu Neven Šegvić izuzeli su se Ante Nikša Bilić i Ana Mrđa, a za Nagradu Drago Galić Helena Paver Njirić. O nominacijama za Nagradu Viktor Kovačić odlučivali su članovi Stručnog savjeta.

– Nagrada Viktor Kovačić za životno djelo dodijeljena je Ivanu Prtenjaku.
– Nagradu Viktor Kovačić za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u 2020. dobili su Igor Franić za SEECEL centar te Tin Sven Franić, Vanja Rister i Ana Martinčić Vareško za kompleks studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku.
– Nagradu Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture u 2020. dobili su Hrvoje Njirić i Iskra Filipović za rekonstrukciju i dogradnju kuće u zagrebačkoj Petrovoj ulici 140 te Krunoslav Ivanišin, Lulzim Kabashi i Iva Ivas (IVANIŠIN.KABASHI.ARHITEKTI ) za Vilu u pogledu u Dubrovniku.
– Nagrada Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja u 2020. dodijeljena je Vjekoslavu Gašparoviću za pristup i prezentaciju utvrde Petrapilosa te Damiru Gamulinu i Antunu Sevšeku za postav izložbe Ako tebe zaboravim… – Holokaust u Hrvatskoj 1941. – 1945. / Zadnje odredište Auschwitz.
– Nagrada Neven Šegvić za publicistički, kritički, znanstven-istraživački i teorijski rad na području arhitekture u 2020. dodijeljena je Jeleni Skorup Juračić za knjigu Atomizirani hotel – novi tip hotelske arhitekture u revitalizaciji grada ili krajolika i Tamari Bjažić Klarin za knjigu ’Za novi, ljepši Zagreb!’ – Arhitektonski i urbanistički natječaji međuratnog Zagreba, 1918. – 1941.
Izložba je organizirana u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata (UHA).

Izložba studentskih radova seminara Maruše Zorec Prijelazi/Prehajanja
Otvorenje u petak 22. 10. 2021. u 19 sati, Galerija DAI-SAI-a, Smareglina 1, Pula
Izložba ostaje otvorena do 12. 11. 2021., svakim radnim danom od 17 do 20 sati

O izložbi
Mjesto u sebi nosi memoriju. Kako možemo s njom živjeti i kako je možemo uključiti u budućnost?
Studenti Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani tijekom studijske godine 2018./2019. otkrivali su Pulu, njene povijesne slojeve, tajne, zaboravljene prostore, tradicije i znanja. Svoje prijedloge za razvoj Pule saželi su u tri teme: otkrivanje i prezentacija arheoloških slojeva rimske Pule s interpolacijom novog javnog i stambenog programa, obnova austrijskih vojnih utvrda koje poput spomenika utopljenih u krajobrazu postaju dio zelenog gradskog sustava te obnova napuštenih vojnih i lučkih područja i njihovo povezivanje na postojeće javne prostore grada. Prijedlozi pokazuju kako memorija nekog mjesta ostaje zapisana u prostoru, kako se preko njega zapisuje u ljude i s njima putuje u budućnost.

Godišnja izložba projekata i realizacija članova DAI – SAI-a i gostiju
Prezentacija aktivnosti sekcije Djeca i arhitektura / DiA DAI-SAI-a
Otvorenje u petak 19. 11. 2021. u 19 sati, Galerija DAI-SAI-a, Smareglina 1, Pula
Izložba ostaje otvorena do 10. 12. 2021., svakim radnim danom od 17 do 20 sati


Current track

Title

Artist

Background