U Poreču obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Written by on 27. siječnja 2022.

Danas, 27. siječnja 2022. obilježava se 77. godišnjica oslobođenja nacističkog logora Auschwitz-Birkenaua, ujedno i Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Tim povodom je delegacija Grada Poreča-Parenzo, predvođena zamjenikom gradonačelnika Elijom Štifanićem i predsjednikom Gradskog vijeća Zoranom Rabarom te delegacijom Udruge antifašističkih boraca položila cvijeće na spomenik palim borcima u parku pokraj gradske palače.

Kako je prilikom obilježavanja naglasio zamjenik gradonačelnika, na ovu obljetnicu polažemo nadu da se ovakva događanja ne zabrave i da se više nikada i nigdje neće ponavljati.

Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.

Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj dan 1945. Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj. Tog se datuma ovaj Dan sjećanja obilježava i u Republici Hrvatskoj.

Hrvatska je u studenome 2005. postala stalnom članicom Radne skupine za međunarodnu suradnju na području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu, a osobito je pojačana obrazovna djelatnost u tom smislu.


Current track

Title

Artist

Background