Poreč stipendira stotinjak učenika i studenata s oko milijun kuna

Written by on 28. prosinca 2021.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić potpisao je Ugovore o dodjeli za ukupno 5 novih učeničkih i 24 studenske stipendije, temeljem provedenog Natječaja. Novi se stipendisti pridružuju već postojećim gradskim stipendistima, pa ih ukupno ima stotinjak za koje Grad Poreč-Parenzo na godišnjoj razini izdvaja oko milijun kuna.

Grad već godinama dodjeljuje stipendije učenicima i studentima za deficitarna zanimanja, po socijalnom programu te temeljem ostvarenih uspjeha. Svi koji jednom ostvare pravo na stipendiju, zadržavaju to pravo tijekom redovnog školovanja i ne moraju se nanovo svake godine prijavljivati, a svake se godine dodatna sredstva izdvajaju za deficitarna zanimanja, koje Grad u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje definira, a potom i informira škole.  

–  Veliki se broj gradskih stipendista ali i ostalih učenika i studenata koji se školuju van Poreča, kroz život vraća u svoj rodni grad pa stečena znanja i vještine ulažu u svoj rad ovdje. Upravo je zato Poreč jedan od hrvatskih rekordera po broju mladih među ukupnim brojem zaposlenih, a ujedno i grad s najmlađim stanovništvom u Istri., rekao je gradonačelnik.

Podsjetimo,  Poreč dodjeljuje najveće stipendije svojim učenicima i studentima, otkrilo je istraživanje koje je proveo specijalizirani portal gradonacelnik.hr na 116 hrvatskih gradova. I dok po istraživanju, studentske stipendije dodjeljuje 110 gradova uključenih u istraživanje, učeničke dodjeljuje samo 73, a Poreč se u obje kategorije pozicionirao kao grad koji dodjeljuje najveće stipendije, kako za učenike, tako i za studente.   Naime, Grad Poreč-Parenzo svake godine stipendira stotinjak učenika i studenata, za što se izdvaja oko milijun kuna. Visina stipendija varira od 600,00 do 1.200,00 kuna za učenike, odnosno, od 800,00 do 1.600,00 kuna za studente.  


Current track

Title

Artist

Background