U Rijeci u četvrtak kreće 6. Međunarodni Festival queer i feminističke kulture Smoqua

Written by on 11. listopada 2022.

Queer mladi za mlade i Taboo talks Živa knjižnica o menstruaciji u četvrtak otvaraju šestu Smoquu

Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ vas poziva na otvorenje na šesti Međunarodni Festival queer i feminističke kulture Smoqua, u četvrtak, 13. listopada u 18 sati ispred OKC Palach u Rijeci. Do subote, 15. listopada na nekoliko lokacija u Gradu koji teče, publika će imati prilike iskusiti queer i feminističku kulturu
kroz 18 događaja na hrvatskom i engleskom jeziku: projekcije filmova, razgovore, igre, živu knjižnicu, radionice, performanse i još mnogo toga.

Festival će u četvrtak performansom i uz bubnjeve otvoriti organizatorice iz udruga LORI i PaRiter. Također, LORI Grupa mladih obilježit će Dane Erasmusa i Europsku godinu mladih razgovorom sa zainteresiranim queer mladim posjetiteljima/icama, tj. World Cafe: Queer Youth for You(th), a paralelno s time, publika će moći razgovarati sa „živim“ knjigama o menstruaciji, i to u njenim najbolnijim verzijama kroz Taboo talks o menstruaciji i učenje uz stručnjakinje iz tvrtke INTIMINA, posvećenu svim područjima ženskog intimnog zdravlja.

Nakon otvorenja, posjetitelji i posjetiteljice će biti pozvane uključiti se u Okrugli stol: Nevidljivo – o seksualnosti i rodnim identitetima s Marinellom Matejčić te gostima i gošćama iznenađenja.

Ove godine ponovno više od 30 aktivista i aktivistkinja, umjetnica i umjetnika iz Europe i SAD-a pod temom „Pravednost, sestrinstvo, solidarnost“ pozvat će na promišljanje o ovim pojmovima iz različitih perspektiva, slaveći zajedništvo i uključivost u sigurnom prostoru i podržavajućem društvu.
Iz šarolikog programa također izdvajamo besplatne projekcije umjetničko-dokumentarnih filmova u Art-kinu u petak, 14. listopada od 20:00 te otvorenje rada austrijske street art umjetnice Chinagirl trećeg dana festivala, u subotu, 15.10. ispred zgrade IVEX (Delta 5). Festivalsko grand finale, Queer-UP! Party u subotu
predstavit će drag show Karmen Daš iz Maribora i DJicu Časna sestra iz Beograda.

U slučaju kiše, cijeli program će se održativa u OKC Palach, koji je i festivalsko okupljalište u kojem se većina događaja odvija. Festival Smoqua organizira Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ u suradnji s udrugom PaRiter.

Cijeli program festivala nalazi se ovdje.


Current track

Title

Artist

Background