Krenule jesenske radionice i druženja u Radioni Re-Geppetto

Written by on 11. listopada 2022.

U Radioni Re-Geppetto listopad je započeo uz zanimljive radionice vještina za koje se i ovoga puta tražilo mjesto više.

Polaznici su mogli naučiti kako dizajnirati i izraditi sjedeće garniture od paleta, a doprinijeli su i svojoj lokalnoj zajednici jer će  izrađene klupe i stolovi  krasiti unutarnje dvorište DC Rojc.

Voditelj radionice bio je Mihail Ribić – samouki majstor, umjetnik koji voli raditi s drvom, uz podršku voditelja radione Marka Grbca Knapića. Uvod u radionicu bilo je kratko predavanje te predstavljanje različitih nacrta za izradu namještaja od paleta. Na radionici su polaznici naučili kako izraditi namještaj i to uz pomoć električnog ili samo ručnog alata. Atmosfera je bila odlična, a većina polaznica izrazila je želju da nastave  s radom i druženjem svakog četvrtka u popodnevnim satima!

„Oduševio me polet i odlučnost polaznica u kombinaciji sa snažnom voljom da se nauči nešto novo na radionicama u Re-Geppettu. S obzirom da se radilo s grubim drvom od paleta punim čavala, polaznice su pokazale izuzetnu vještinu rukovanja alatom i upornost za realizaciju ideje u konačni proizvod. Posebno bih istaknuo da su na radionici učestvovale većinom žene koje su dokazale da ne postoje „muški” i „ženski” poslovi” – rekao je Marko Grbac Knapić.

Još jedna radionica izavala je očekivano velik interes – radionica sitotiska. Radionicu je vodio dizajner, umjetnik, pulski kreativac Vjeran Juhas Piro. Polaznici su mogli naučiti sve o sitotisku te otisnuti vizuale na platnene vrećice ili svoje stare majice. Vizuali su bili  inspirirani Lungomareom, a zbog velikog interesa održana je i dodatna akcija tiskanja sljedećeg dana.

Sitotisak je jedna od najstarijih tiskarskih tehnika koja se koristila još prije 5000 godina prije n.e. Danas je ova tehnika popularna jer omogućava tzv. „uradi sam“ pristup, pa se koristi pri tisku plakata, odjeće i različitih materijala u nekomercijalnoj modnoj industriji.

Akciji izrade opreme za DC Rojc naknadno su se priključili i učenici 6. i 8. razreda Škole za odgoj i obrazovanje u sklopu izvanučioničke nastave, a radionici sitotiska priključili su se štićenici Doma za odgoj mladeži Pula. „Veseli nas što kroz Radionu Re -Geppetto možemo uključiti lokalnu zajednicu te naše susjede  jer ovo je uključiv prostor koji potiče suradnju, međugeneracijsku solidarnost i ravnopravnost” rekla je koordinatorica radione Irena Burba.

Ovaj događaj provodi su u okviru projekta Projekt „ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo“ provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83 kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Ovaj događaj sufinanciran je u sklopu Plana za zdravlje i socijalno blagostanje Istarske županije pod jednim od prioriteta – OTPAD.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.


Current track

Title

Artist

Background