Izložba “Zapetljani” Klasje Habjan u HUiU galeriji

Written by on 20. lipnja 2023.

U četvrtak, 22. lipnja 2023. g. u 20.30 sati, u HUIU galeriji Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika u Zagrebačkoj 27 – Pula, otvora se izložba “Zapetljani” Klasje Habjan.

Serija od trideset monotipskih grafika i kolaža prati priču Tminice Igora Rajkija pod čijim su naslovom izdane u obliku slikovnice (Mala Zvona, Zagreb, 2023). Odvojene od teksta, slike pričaju vlastitim jezikom, baš kao što mrak i sjene u očima promatrača poprimaju drugačije oblike i prenose priču o zapetljanom odnosu tame i svjetla.

Ponovni oblik suradnje s Tattoorroomom, zagrebačkim tattoo studijem, održat će se nedjelju, 25.6., u prostoru galerije kao svojevrstan performans i “tattoo flash day” na kojem će biti moguće tetovirati stilizirane motive s izložbe te naručiti custom motiv koji će se uživo izvesti te aplicirati.

„Krajem dana mrak ne pada poput nekog zastora. U sobi se tama počinje spuštati sa stropa i uzdizati s poda, pa se te dvije tame grle i miješaju stvarajući malene izdanke mraka – tminice. Ta djeca noći koja polagano stiže igraju se predmetima i sjenama, nigdje ne ostavljajući trajnog traga. Problem, međutim, nastaje kad tu igru počnu ometati veliki i mali ekrani te se na mjestu zaigranih tminica pojave sivkaste sjene. To je možda bezopasno, a možda i nije; jer s tminicama nestaje i njihova nezamjenjiva čarolija. No što god se dalje s njima događalo u stvarnosti, na stranicama ove slikovnice tminice žive svojim jedinstvenim životom koji nam maštovito dočaravaju Igor Rajki i Klasja Habjan.”, — iz pogovora urednice Sanje Lovrenčić (Tminice, Mala Zvona, 2023.).

Klasja Habjan rođena je 1993. u Zagrebu i bavi se ilustracijom, grafičkim dizajnom i pisanjem. Godine 2016. diplomirala je Vizualne komunikacije na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu s pohvalom Magna Cum Laude. Dobitnica je Godišnje Nagrade Studija dizajna (preddiplomski studij) akademske godine 2013./14. Uvrštena je kao jedna od deset hrvatskih ilustratora čija su djela u katalogu Illustrators from Croatia/Illustrateurs de Croatie (s nakladničkom kućom Mala Zvona, Zagreb, 2020.).

Sklonost ilustriranju vlastitih priča (ili obrnuto, pisanju prema grafičkim predlošcima) obilježava njene samostalne izložbe („Otapanje” u Galeriji Kranjčar, Zagreb, 2022., „Napokon netko!” u Galeriji Rigo, Novigrad, 2020., „Crtice” u Galeriji Šira, 2019., Zagreb).  Strip „Duh Bauhausa” (MSU, 2020.) Klasjina je druga knjiga, s kojom, odlukom Hrvatske sekcije IBBY-a, sudjeluje na međunarodnom Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2023. godine. Ilustrirala je i dječju slikovnicu „Piccola con Piccolo” autora Brune Mezića (Mala Zvona, 2021.) te Tminice, autora Igora Rajkija (Mala Zvona, 2023.)

Djeluje kao ilustratorica, grafička dizajnerica i spisateljica. Zajedno sa Zitom Nakić otvorila je dizajnerski studio klasja&zita koji djeluje na području kulture i sudjeluje na različitim skupnim izložbama s publikacijama, posterima i vizualnim identitetima. Izlagala je na nekoliko samostalnih izložbi kao ilustratorica i autorica tekstova.

Izložba “Zapetljani” Klasje Habjan otvorena je od 22. lipnja do 12. srpnja 2023. godine

Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika – HUIU , Zagrebačka 27, Pula

Ljetno radno vrijeme HUiU galerije od ponedjeljka do petka, od 17 do 21 sat.

Izložbeni program HUiU galerije sufinanciraju Grad Pula, Istarska županija, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Zaklada Kultura nova.


Current track

Title

Artist

Background