Dokumentarni serijal „U ime oca“ redateljice Ines Pletikos u Kinu Valli

Written by on 17. siječnja 2023.

Dokumentarni serijal „U ime oca“ bit će prikazan u Kinu Valliu četvrtak 19. siječnja u19 sati uz slobodna ulaz i gostovanje naslovnih protagonista serijala koji će se uz redateljicu serijala Ines Pletikos obratiti prisutnoj publici.

Televizijski serijal od tri pedesetominutne epizode „U ime oca“ redateljice Ines Pletikos, biografska je priča o istaknutim i značajnim figurama umjetnika i kulturnjaka koji su Pulu učinile gradom nakon 2. svjetskog rata. Pripovjedači dokumentarnog filma rekonstruiraju biografiju svojih očeva, odnos koji je formirao njihov životni put te danas kao zreli ljudi i umjetnici uviđaju svu vrijednost i važnost njihovih nastojanja.

Prva epizoda „Milan“ posvećena je Joakimu Rakovcu i o njemu progovara njegov sin, najveći živući istarski književnik, TV urednik i dokumentarist Milan Rakovac. Odrastao je bez oca, narodnog heroja, prvoborca istarskog antifašističkog pokreta, čija je pogibija u mnogome odredila njegov život i stvaralaštvo. Milan Rakovac svjedočio o zapanjujućoj transformaciji nekoć zapuštenog, siromašnog i iskompleksiranog područja bez jasnog identiteta u jednu od najprosperitetnijih hrvatskih regija, čiju je kulturu i kulturni preporod i sam oblikovao.

Druga epizoda „Tamara“, donosi ispovijest najpoznatije etno jazz glazbenice Tamare Obrovac o ocu Ivanu Obrovcu, idejnom pokretaču i suosnivaču Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, istarskim slikarom, nenadmašnim likovnim pedagogom i entuzijastom koji je je oblikovao likovnu scenu Pule i Istre.

Posljednja epizoda, „Petra“ govori o glazbenom guruu Franciju Blaškoviću, kultnoj figuri istarske kulturne i društvene scene, frontmenu benda Gori ussi Winnetou, jednom je od najboljih poznavatelja lokalnog pulskog dijalekta i turbulentne povijesti Istre. Njegova kći Petra Blašković, glumica, otkriva kako je bilo odrastati uz karizmatičnog oca i majku Arinku Blašković Šegando, glazbenicu i glazbenu pedagoginju, koji su zajedno vodili bend Tingl-tangl, stvarali glazbu za Gori Ussi Winnetou te se još uvijek redovno obraćaju ovdašnjem radijskom auditoriju satiričkom emisijom ‘Šjora Špija’, tjednim pregledom društvenih i kulturnih događanja u zemlji.


Current track

Title

Artist

Background