Svečano obilježena 30. obljetnica 154. brigade Hrvatske vojske

Written by on 4. prosinca 2021.

Polaganjem vijenaca na središnjem križu gradskog groblja „Moj mir“, misom zadušnica za poginule i preminule branitelje u župnoj crkvi Sv. Nikole, te svečanom sjednicom Organizacijskog odbora u Spomen domu, u Pazinu, danas je obilježena 30. obljetnica 154. brigade Hrvatske vojske. U ime Istarske županije vijence su položili istarski župan Boris Miletić i pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac.

01. prosinca 1991. godine, u Pazinu je formirana 154. brigada Hrvatske vojske, a koju su popunjavali vojni obveznici iz Pazina, Poreča, Umaga i Buzeta. O ratnom putu i značaju 154. brigade HV-a tijekom Domovinskog rata, na svečanoj sjednici uvodno je govorio predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata i predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje 30. obljetnice ustroja 154. brigade Hrvatske vojske Josip Šiklić. Prisutnima su se obratili i brigadir Ivica Devčić, ratni zapovjednik 154. domobranske pukovnije Hrvatske vojske; gradonačelnica Pazina Suzana Jašić; izaslanik predsjednika Vlade RH i izaslanik ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Darko Nekić; izaslanik ministra obrane bojnik Zvonimir Mravunc, zapovjednik Središta za besposadne zrakoplovne sustave Obavještajne pukovnije; te izaslanik Predsjednika RH, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata.

Župan Boris Miletić je podsjetio da je 154. brigada Hrvatske vojske dobitnik najvećeg županijskog priznanja – Grba Istarske županije, a koji im je dodijeljen 2016. godine.

– Ne smijemo zaboraviti da se za slobodu, koju danas imamo, moralo izboriti oružjem i zato ju nikad ne smijemo uzimati zdravo za gotovo i o tome moramo učiti naše mlade. Naše misli su i u ovom trenutku s poginulim i stradalim braniteljima i svim civilnim žrtvama.

Iako na našem području nije bilo ratnih sukoba, Istra je dala svoj veliki doprinos u vidu odaziva na ratišta diljem Hrvatske, a posebno u prihvaćanju izbjeglica i prognanika, od kojih su mnogi svoji drugi dom našli upravo u našoj županiji. I ovom prilikom želim posebno istaknuti da je odaziv na mobilizaciju u Istri bio veći od 90 %, te je bio najviši u Hrvatskoj. Istarske su postrojbe veći dio svog ratnog puta provele na ličkom ratištu, a svoje su borbene zadatke obavljale profesionalno, bez ikoje mrlje i dale svoj doprinos pobjedi Republike Hrvatske u Domovinskom ratu. Njihov je ratni put uistinu na ponos svim građanima Istarske županije, istaknuo je župan uputivši čestitke i zahvale svim pripadnicima Brigade.

Nakon prigodnih obraćanja, prof. Josipa Šiklić u ime Katedre Čakavskog sabora za povijest Istre Pazin govorio je o Zborniku Pazinski memorijal u kojem su objavljena izlaganja o Doprinosu Istre u Domovinskom ratu.


Current track

Title

Artist

Background