More u Istri i dalje pretežno čisto

Written by on 19. srpnja 2021.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije je 12. i 13. srpnja 2021. godine, proveo V. ispitivanje kakvoće mora na plažama u Istarskoj županiji. Ukupno je uzorkovano more na 216 mjernih točaka na plažama od Savudrije do Brestove.

Tijekom uzorkovanja bilježe se temperature zraka i mora pa se temperatura mora kretala od 24,2 ºC do 27,4 ºC, dok se temperatura zraka kretala od 22 ºC do 32 ºC.

Na temelju pojedinačnih rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja na 214 mjernih točaka odnosno u 99,07 % uzoraka zabilježena je izvrsna kakvoća mora za kupanje, na 1 mjernoj točki (Poreč, Molindrio, Hotel Molindrio – ispod hotela) odnosno u 0,46 % uzoraka zabilježena je dobra kakvoća mora za kupanje, a na 1 mjernoj točki (Rovinj, Crveni otok  – Ispod vanjskih bazena) odnosno u 0,46 % uzoraka zabilježena je zadovoljavajuća kakvoća mora za kupanje.

Sukladno odredbi članka 5. Uredbe, u uzorcima mora određuju se crijevni enterokoki i Escherichia coli, kao mikrobiološki pokazatelji onečišćenja, a tijekom uzorkovanja bilježe se meteorološki uvjeti, temperatura i slanost mora, te vidljivo onečišćenje.

More za kupanje, temeljem rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja za pojedinačno uzorkovanje, razvrstava se kao izvrsno i obilježava kružnim simbolom na kartografskom prikazu plavom bojom, dobro obilježeno na kartografskom prikazu zelenom bojom i zadovoljavajuće žutom bojom.

Rezultati pojedinačnih ispitivanja objavljeni su na internetskim stranicama putem mrežne aplikacije Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te su dostupni putem slijedeće poveznice: http://www.izor.hr/kakvoca.


Current track

Title

Artist

Background