Kakvoća mora za kupanje na morskim plažama u Istarskoj županiji u 2021.

Written by on 7. lipnja 2021.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije je 1. i 2. lipnja 2021. godine, proveo II. ispitivanje kakvoće mora na plažama u Istarskoj županiji. Ukupno je uzorkovano more na 216 mjernih točaka na plažama od Savudrije do Brestove.

Tijekom uzorkovanja bilježe se temperature zraka i mora pa se temperatura mora kretala od 17,4 ºC do 20,1 ºC, dok se temperatura zraka kretala od 17 ºC do 23 ºC.

Na temelju pojedinačnih rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja na 215 mjernih točaka odnosno u 99,54 % uzoraka zabilježena je izvrsna kakvoća mora za kupanje, a na 1 mjernoj točki (AC Ulika – Uvala Bušuja, Poreč) odnosno u 0,46% uzoraka zabilježena je zadovoljavajuća kakvoća mora za kupanje.

Sukladno odredbi članka 5. Uredbe, u uzorcima mora određuju se crijevni enterokoki i Escherichiacoli, kao mikrobiološki pokazatelji onečišćenja, a tijekom uzorkovanja bilježe se meteorološki uvjeti, temperatura i slanost mora, te vidljivo onečišćenje.

More za kupanje se, temeljem rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja za pojedinačno uzorkovanje, razvrstava kao izvrsno i obilježava kružnim simbolom na kartografskom prikazu plavom bojom, dobro obilježeno na kartografskom prikazu zelenom bojom i zadovoljavajuće žutom bojom.

Rezultati pojedinačnih ispitivanja objavljeni su na internetskim stranicama putem mrežne aplikacije Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te su dostupni putem sljedeće poveznice: http://www.izor.hr/kakvoca.


Current track

Title

Artist

Background