Dražen Oreščanin kandidirao se za poziciju predsjednika HGK

Written by on 27. rujna 2021.

Dražen Oreščanin kandidirao se za poziciju predsjednika Hrvatske gospodarske komore…

Nakon značajne uloge koju je imao u osnivanju danas vodeće i najmasovnije udruge poduzetnika s gotovo 18.000 dobrovoljnih članova, Dražen Oreščanin odlučio je svoje iskustvo i znanje staviti na raspolaganje HGK-u, instituciji u velikoj i dugogodišnjoj krizi

Državni vrh je vrlo često upućivao udruzi Glas poduzetnika neosnovane i neprimjerene optužbe da Udruga želi uništavati hrvatske institucije poput HGK-a i HOK-a. Ova kandidatura jednog od vodećih ljudi Udruge ne samo da demantira izjave državnog vrha, nego dokazuje upravo suprotno, da UGP želi u HGK popraviti i promijeniti na bolje sve ono što je politika uništila i pokvarila u mandatima prethodnog i sadašnjeg predsjednika, koji su bili i jesu prvenstveno odabir političkih elita.

Hrvatska gospodarska komora mora biti vođena od strane poduzetnika i mora raditi u interesu poduzetnika. Danas velika većina prisilnih članova HGK-a nema nimalo povjerenja u ovu instituciju i ne žele biti njeni članovi. Oreščanin za svoju kandidaturu ima potpunu podršku predsjednika UGP-a Hrvoja Bujasa i Upravnog odbora UGP-a koji smatraju da su moderne i neovisne komorske organizacije, koje su na usluzi svojim članovima, jedan od temeljnih ciljeva za koje se Udruga zalaže.

„Napokon poduzetnici imaju kandidata za predsjednika HGK-a, da oni biraju siguran sam da bi Dražen to i bio, jer sa svojim znanjem i iskustvom, te dosadašnjim radom to i zaslužuje. Burilovića je postavila politika, vrijeme je da ode, a HGK postane neovisna asocijacija na bazi dobrovoljnog članstva.” – rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a.

Program Dražena Oreščanina za vraćanje povjerenja poduzetnika u HGK temelji se na tri strateške točke.

Prva točka je depolitizacija i vraćanje ugleda HGK. Funkcioniranje HGK mora biti depolitizirano i vodstvo HGK treba biti neovisno o politici i političkim strankama. HGK više ne smije biti odlagalište isluženih političkih kadrova i mjesto za zapošljavanje stranačke mladeži.

Druga točka je dobrovoljno članstvo. Na taj način će se HGK riješiti svih onih koji ne žele biti članovi i moći će se fokusirati na one koji zaista žele biti članovi i efikasno i kvalitetno ih podržavati, umjesto da troši resurse (koje netko mora platiti) na veliki broj malih članova koji ne plaćaju članarinu prema postojećem prijedlogu zakona. HGK treba u budućnosti funkcionirati na tržišnom principu.

Treća točka je podizanje kvalitete usluga i privlačenje novih dobrovoljnih članova. HGK mora pružati vrhunske usluge svojim članovima, te na taj način privlačiti nove članove, bilo da se radi o postojećim ili o novoosnovanim poduzećima. Potrebno je postojeće usluge redefinirati, te osmisliti i realizirati nove usluge koje će članstvu donijeti dodatnu vrijednost.

Besprijekorna poslovna i poduzetnička karijera Dražena Oreščanina garancija je da će navedene promjene biti napravljene. Dražen je jedan od osnivača i partnera, te dugogodišnji Predsjednik uprave Poslovne inteligencije d.o.o., tvrtke koja danas ima svoje podružnice u sedam država i koja zapošljava u Hrvatskoj 140 ljudi, a ukupno 170 ljudi. Poslovna inteligencija je dobitnik plakete Zlatna kuna Komore Zagreb za 2018. godinu. Ima dugogodišnje iskustvo vođenja poduzetničkih udruga – od 2013. do 2016. bio je član Upravnog odbora i Predsjednik Hrvatske udruge neovisnih izvoznika softvera (CISEx), a od travnja 2020. je izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

“Jedini ispravan put izgradnje građanskog društva je put izgradnje neovisnih institucija. U Hrvatskoj su sve građanske institucije, pa tako i HGK, oduvijek ovisne o politici i političkim imenovanjima. Ako budem odabran na mjesto Predsjednika HGK, to će biti presedan i pravi početak promjena i reformi. Vjerujem da će vladajuća politika ovoga puta pokazati zrelost i da se neće uplitati u proces odabira Predsjednika HGK na način da će forsirati stranačkog kandidata. Želio bih imati protukandidata koji je sa svojim znanjem, iskustvom i stavom zaista pravi konkurent, a ne marioneta političkih igrača, pa neka Predsjednik HGK postane najbolji, a ne najpodobniji kandidat. HGK moramo vratiti njenim izvornim vlasnicima, a to su hrvatski poduzetnici.” – rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika i kandidat za predsjednika HGK.

 

Inicijativa GLAS PODUZETNIKA pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima. Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, GLAS PODUZETNIKA se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske. Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj. Na zahtjev članova inicijative, osnovana je Udruga GLAS PODUZETNIKA koja je od osnivanja prikupila više od 17.700 članova, a Udrugu podržava preko 250.000 građana Hrvatske.

Udruga Glas poduzetnika


Current track

Title

Artist

Background