Spolitika – Vedrana Bibić o novom Zakonu o radu

Written by on 6. veljače 2014.

VEDRANA BIBIĆ: Novi Zakon o radu

VEDRANA BIBIĆ: Novi Zakon o radu donosi katastrofalne dugoročne posljedice i potire sva izborena radnička prava!

Dok su se mase zabavljale pitanjem homoseksualnih brakova i ćirilicom u Vukovaru odlučivalo se o jednom od najvažnijih zakona u zemlji – Zakonu o radu. Socijaldemokratska vlada na čelu sa Zoranom Milanovićem krenula je u izmjenu ZOR-a u proljeće 2013. Sindikati su napustili radnu grupu koja je pregovarala o Zakonu, jer njihove primjedbe nisu prihvaćene pa je Vlada odustala od istog u prosincu, da bi 23. siječnja Zakon ipak bio stavljen u saborsku proceduru, bez konzultacija sa sindikatima. Hoće li Sabor izglasati ovaj zakon i hoće li time radnike i radnice u Hrvatskoj vratiti godinama unazad?

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić tvrdi da neće, te je nedavno naglasio da novi Zakon o radu mora pomoći u rješavanju posljedica ekonomske krize i smanjiti visoku stopu nezaposlenosti.
A što kažu poslodavci? Prema istraživanju koje je proveo portal MojPosao, od izmjena koje Zakon o radu predlaže, poslodavce najviše zanimaju odredbe koje bi trebale omogućiti lakše otpuštanje/zapošljavanje radnika (46%). No, većina ispitanika (54%) ostaje skeptična kada je u pitanju tvrdnja da će izmjene potaknuti povećanje investicija. Kada je u pitanju fleksibilizacija tržista rada, većina poslodavaca (72%) ju smatra vazžom jer omogućava lakse zapošljavanje, dok prema mišljenju njih 45% olakšava otpuštanje.

Hoće li se širenjem takozvanih atipičnih oblika rada na kojima počiva novi Zakon o radu produbiti siromaštvo, smanjiti nadnice, onemogućiti planiranje slobodnog vremena i oslabiti sindikalno organiziranje saznat ćete u Spolitici od Vedrane Bibić iz Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju i članicu Ženske fronte za radna i socijalna prava.

Poslušajte emisiju Spolitika emitiranu 05.02.2014

Tagged as

Current track

Title

Artist

Background