Monte NEGRO mi AMOR

Written by on 22. listopada 2011.

Kolovozom autobusi bruje,uteko sam ja od struje.
Neum,Dubrovnik,Trebinje,Ostrog,Nikšić,Šavnik na Žabljak  nas vode ,stazama buke do mira i slobode.

Izazovna ljepota dubrovačkih zidina

Da samo znate kako vam ovi putopisni mozaik od  milijun sitnica koje sretnete u jednodnevnoj vožnji i kratkim šetnjama može preokrenuti život?!Nisu svi gradovi ukras rajski zemaljski,ali ipak u njima prevladavaju pozitivni bljeskovi koji bude naše radosti i strasti…M svi ti gradovi su ionako premali i beznačajni  u odnosu na planine ,doline,vode i nebo što ih nadzire od samog rođenja.

Na Žabljaku sunčan dan,ajde đeco da menjamo plan!

Žabljak,kao središte EU

 Bjeloborsko kolo

Ja sam zaljubljen

Dani koji su protutnjali kroz moje vene tijekom boravka u Crnoj Gori nastali su  ne tako davno u stihovima splitskih  Đavola,kao dani ljubaviii.Boravak u njedrima opojnog  Durmitora još prije pet godina učinio me potpunim  iskrenim ovisnikom o njegovim opipljivim čarima.Još kad se tu umješaju sva jezera,rijeka Tara s pritocima,planinska hrana i mnogi dragi veliki ljudi,osmjeh vedrine vječno ostaje na mom licu.Sad,poslije,ubuduće i prije,i kad se piva i kad se nešto lipo pije!

U planinskom masivu  Durmitora postoji visoko razvijena neistražena rizična svemirska energija.Njena labirint mreža sve prirodne dragulje ljubomorno krije,ona nas podanike čuva,obavija  i grije.

Katun Lokvice

Livade i konji razigrani

Put ka suncu

Plitka,duboka,pjenasta,bistra,gore ili dole,klečim uz jezera koja me vole.Crno jezero,Jablan jezero,Škrčko jezero,Zminje jezero ili bilo koje sudbinu mi kroje.Na njihovim obalama pronaša san istomišljenike svoje.Nije ih malo bilo,baš mi je to milo.Svaka obala ima svoju dušu,i kad je bonaca i kad vitrovi juutiii pušu.Nije u jezerima  topla voda,ali je ljubav i sloboda!

Najmlađa veslačka posada na Crnom jezeru

Veliki skok u Malo jezero

Bistrooko Jablan jezero

Ljekoviti ples u Crnom jezeru

Premalene su knjige moje da u njih stanu sve čudesne brdske Durmitorske boje.Crvena Greda,Dobri do,Bobotov kuk,katun Lokvice,Škrčko ždrijelo,Ledena pećina,Ćurevac,Savin kuk,Međed,….Za kraj ovog neodoljivog brdskog kraljevstva  ostavio sam Prutaš(2393m) koji me iznenadio,privukao,osvojio i zaludio u svakom pogledu.

Sena,kraljica Škrčkog ždrijela

Greben Prutaša

Taru i  Moraču sam ovog puta gledao s vidikovca,cesta ili mosta visoka,bile su  mi uvik s boka..I sve druge vode što vijugaju ispod mene,mazne su kao neke ljubljene žene.Daleko od očiju,ali blizu srca brale,sve brzake svoje meni su dale.

Ne smijem zaboraviti naše utočište motel  Bjelobor  iz kojeg smo krupnim i zdravim koracima hrlili ka liticama,vrtačama,prijevojima , visovima,kanjonima i obalama.Ekipe koje rade u njemu položile su sve ispite brzine,uslužnost i gostoljubivosti.Rijetke su i zanemarive bile neugodnosti u našim odnosima.Pozdravljam njihove vještine i virujen u sve što za goste čine.Ponosan sam i na tri  tijesna poraza u  utakmicama protiv darovitih mladih crnogorskih košarkaša.Hvala vam dečki što ste me dva dana nagovarali da se upustim u  igru bez granica,ljubi vas zvizda Danica.Živili vi meni sretno i zdravi bili, i tricama sve protivnike zapalili!

A što to uvik biva,kad se previše sniva? U  mojim  blaženim nirvanama ispreplitanja s Crnogorskim krajolicima i zdravim načinom života,nastale su  tupe rupe rastanka.

Brzo prođu zlatni dani,kad se čovik  slasno hrani!

Gorske vile,čuvarice Ledene pećine

Ne okreći se sine

Mašite samo ručicama…

U povratku samo kratko u bljeskovima oduševljanja  tragamo za privlačnim točkama Kolašina,Cetinja,Lovćena … i  Kotora. Bokeljska fešta prije posljednjeg Crnogorskog sna,spušta nas sa vrha do dna.

Planinsko pustinjski poglavica CHIPCHIRAMBO

TU SAM BIO,PA ŽELIM I VAMA,JER JE LJUBAV,SRCE MI SE SLAMA.

NIJE SLAMA KAO SIJENO,JER ONDA NE BI NI KRENO!


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published.Continue reading

Previous post

Shit Tjedna


Current track

Title

Artist

Background