Juričićevi dijalozi

Written by on 15. svibnja 2013.

05-15-13 - FULVIO JURIČIĆ

U regionalnom centru za razvojne studije na pulskoj Rivi posljednjih desetak dana pa sve do 24. svibnja imate priliku pogledati izložbu renomiranog slikara Fulvia Juričića pod nazivom „Dijalozi“. Izložba prikazuje djela iz višegodišnje serije ovog umjetnika, kojeg mnogi smatraju jednim od pionira avangardne misli u Hrvata. Njegovi radovi, bilo da su slike ili grafike, podsjećaju na grafički dizajn, na slaganje grafike u tiskari, podsjećaju na komunikaciju, bilo da se radi o osobnoj ili intimnoj komunikaciji, ili masovnoj razmjeni mišljenja i polemici. Autor za izradu ovih slika koristi višeznačajnu slojevitos zahvaljujući elemetima poput kaligrafije, tiskarskog sloga i novinsku fotografiju. Upravo time, Juričićevi dijalozi ukazuju nam na gomilu nepotrebno tiskanih ili izgovorenih riječi, koje zapravo ništa ne znače, koje se nikome ne obraćaju. Ti radovi govore pojedincu da je izgubio partnera za razgovor te da počinje razgovarati sam sa sobom. Juričić na izvjesan način zaziva protekla vremena kad je pisana riječ značila znatno više nego danas i kad se u dnevnom tisku znalo nešto ozbiljnog i pročitati. Autor ustvari progovara o predinformatičkom vremenu i izražava neskriveno žaljenje za gubitkom humanističkih i civilizacijskih vrednota.

Slike nastale u posljednje dvije godine karakterizira stilska prepoznatljivost koju Fulvio Juričić uporno gradi od početka svog umjetničkog stvaralaštva.

Fulvio Juričić rođen je u Puli 1952. Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1978. godine, u klasi prof. Vasilija Jordana. Od 1979. godine radi kao profesor na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Puli, gdje i živi. O Fulviu Juričiću izdana je monografija autora Tonka Maroevića i Gorke Ostojić Cvajner. Radovi mu se nalaze u mnogim privatnim zbirkama, kao i fundusima muzeja te raznih drugih institucija, općina i gradova. Za slikarstvo i grafiku nagradivan je više puta. Samostalno izlagao u Puli, Zagrebu, Rijeci, Čakovcu, Ljubljani, Kopru, Langenfeldu, Kolnu, Aachenu, Trstu, Pordenoneu, Londonu, New Yorku, Milanu…


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published.Continue reading

Current track

Title

Artist

Background